|
* |
Asafoetida - to najczęściej przyprawa drobno ziarnista lub sproszkowana, którą wytwarza się z zapaliczki cuchnącej [inne nazwy to: zakrzewka cuchnąca, asant cuchnący, asafetyda - w Polsce zwana czarcim łajnem lub smrodzieńcem], gatunku rośliny z rodziny selerowatych. Występuje w północnych rejonach Indii, w Iranie i Afganistanie.
W swojej pierwotnej postaci ma intensywny charakterystyczny cuchnący zapach, jednak po obróbce termicznej nadaje potrawom wspaniały aromat i smak. Ze względu na ten aromat, powinna być używana w minimalnej ilości, choć intensywność aromatyczna maleje po dłuższym gotowaniu, czy smażeniu potrawy. Posiada właściwości lecznicze a podkreślając smak wielu dań nie obciąża wątroby. Jest skuteczna na wzdęcia i gazy, szczególnie przy potrawach z roślin strączkowych. Stąd też, przyprawa ta najczęściej stosowana jest w kuchni wegetariańskiej. Dostępna w sprzedaży na polskim rynku - na pewno poprzez sklepy internetowe. [Wikipedia] |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz