środa, 13 stycznia 2016

Chaat Masala - mieszanka przypraw

Kuchnia indyjska
  1. Składniki:
    1. Kumin, nasiona - ¼ szklanki;
    2. Pieprz czarny - 1 łyżka;
    3. Suszony owoc mango, mielony - ¼ szklanki;
    4. Czarna sól - 2 łyżki;
    5. Asafoetida* - ½ łyżeczki;
    6. Sól - 1,5 łyżki;
  1. Przygotowanie:
    1. Rozgrzej dobrze patelnię (najlepiej z grubym dnem), umieść na niej kumin (może być kminek, lecz ciut więcej) i smaż przez około 1 minuty. Przenieś obsmażony kumin do innego naczynia i ostudź.
    2. Umieść kumin wraz z pieprzem w młynku i zmiel na drobny proszek.
    3. Przesiej proszek przy użyciu odpowiedniego sita. Pozostałe plewy wyrzuć.
    4. Do przesianego pieprzu i kuminu dodaj sproszkowany owoc mango, czarną sól, sól i asafoetidę. Wszystko dobrze wymieszaj.
    5. Przechowuj w lodówce lub w temperaturze pokojowej, w szczelnym pojemniku.
Życzę smacznego!

Porady, informacje lub wariacje kulinarne:
  * Asafoetida - to najczęściej przyprawa drobno ziarnista lub sproszkowana, którą wytwarza się z zapaliczki cuchnącej [inne nazwy to: zakrzewka cuchnąca, asant cuchnący, asafetyda - w Polsce zwana czarcim łajnem lub smrodzieńcem], gatunku rośliny z rodziny selerowatych. Występuje w północnych rejonach Indii, w Iranie i Afganistanie.
W swojej pierwotnej postaci ma intensywny charakterystyczny cuchnący zapach, jednak po obróbce termicznej nadaje potrawom wspaniały aromat i smak. Ze względu na ten aromat, powinna być używana w minimalnej ilości, choć intensywność aromatyczna maleje po dłuższym gotowaniu, czy smażeniu potrawy. Posiada właściwości lecznicze a podkreślając smak wielu dań nie obciąża wątroby. Jest skuteczna na wzdęcia i gazy, szczególnie przy potrawach z roślin strączkowych. Stąd też, przyprawa ta najczęściej stosowana jest w kuchni wegetariańskiej. Dostępna w sprzedaży na polskim rynku - na pewno poprzez sklepy internetowe. [Wikipedia]

Brak komentarzy: