środa, 13 stycznia 2016

Chutney z liści mięty

Kuchnia indyjska
Chutney, czatni, hindi: चटनी ćatni - gęsty sos używany w kuchni indyjskiej... [Wikipedia] Doskonały do potraw mięsnych i wegetariańskich.
  1. Składniki:
    1. Posiekane świeże liście mięty - 1,5 ÷ 2 szklanki;
    2. Cebula, drobno posiekana - 2 małe;
    3. Zielone papryczki chili, drobno posiekane - 3 ÷ 4 sztuki;
    4. Czosnek - 2 ząbki;
    5. Imbir, starty - 1 łyżeczka;
    6. Wiórki kokosowe - 1 łyżeczka;
    7. Sok z cytryny - 3 ÷ 4 łyżeczki;
    8. Kumin - 1 łyżeczka;
    9. Chat masala* - 2 szczypty;
    10. Oliwa z oliwek - opcjonalnie;
    11. Sól - do smaku;
  1. Przygotowanie:
    1. Rozgrzej w rondelku 1 ÷ 2 łyżki oleju, dodaj kumin i smaż go chwilkę (aż zacznie skwierczeć). Dodaj cebulę, papryczki i smaż jeszcze około 3 minuty.
    2. Następnie dodaj posiekane liście mięty, wiórki kokosowe i smaż kolejne 3 minuty. Zdejmij z ognia i ostudź.
    3. Usmażoną zawartość, wraz z czosnkiem, imbirem oraz sokiem z cytryny umieść w robocie i zmiksuj na gładką masę. Jeśli sos jest zbyt gęsty, możesz w trakcie miksowania dodać nieco wody lub oleju.
    4. Dopraw solą i chat masala wg własnego uznania.
Życzę smacznego!

*Chaat masala - mieszanka przyprawowa zazwyczaj składająca się z mielonych: amchoor (suszone, mielone mango), kuminu, pieprzu czarnego, czarnej soli, soli, czarnego pieprzu i asafoetidy.

Brak komentarzy: