środa, 13 stycznia 2016

Paneer Samosa

Kuchnia indyjska
Czas przygotowania: 15 min,
Czas pieczenia: 20 min,
Składniki na 8 samosas.
Paneer Samosa - pierogi z serem paneer Hindusi smażą na głębokim tłuszczu ale jeżeli jesteś przeciwnikiem dań o zbyt wysokiej zawartości tłuszczu możesz możesz upiec je w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C. Pieczenie wówczas trwa 15 do 20 minut.
  1. Składniki na farsz:
    1. Paneer, pokrojony w małe kosteczki - 1 szklanka;
    2. Papryka zielona, drobno posiekana - ¼ szklanki;
    3. Cebula, drobno posiekana - ¼ szklanki;
    4. Zielona Pasta Chilli-Ginger - 1 łyżeczka;
    5. Kumin lub kminek - ½ łyżeczki;
    6. Suszone mango*, wiórki lub proszek - 1,5 łyżeczki;
    7. Kolendra, drobno posiekana - 2 łyżki;
    8. Chilli mielone - 1 łyżeczka;
    9. Oliwa z oliwek - 1 łyżka;
    10. Sól - do smaku;

    11. Dodatek do gotowej potrawy: miętowy chutney.
  1. Przygotowanie farszu:
    1. Rozgrzej olej w szerokim rondlu i dodaj kumin.
    2. Gdy nasiona zaczną skwierczeć, dodaj cebulę, chilli-ginger, zieloną paprykę i smaż na średnim ogniu przez 2 minuty.
    3. Dodaj suszone mango, chili, paneer, kolendrę, sól do smaku, wymieszaj i smaż na średnim ogniu przez kolejne 2 minuty.
    4. Ostudź i podziel farsz na 8 równych części. Odstaw.
  1. Kontynuacja procesu:
    1. Zrób ciasto na samosa tym sposobem lub według Marka Łebkowskiego.

    2. Nadziane pierożki usmaż na głębokim tłuszczu. Mają mieć ciemno-złoty kolor.
    3. Przy pomocy łyżki cedzakowej wyłów z oleju samosa i osusz z tłuszczu papierowymi ręcznikami.
    4. Podawaj gorące z miętowym chutney.
Życzę smacznego!

* Przypuszcza się, że mango zaczęto uprawiać w Indiach ok. 4000 lat temu. Już w najstarszych księgach hinduskich znajdują się wzmianki o owocach mango, które nazywane są "owocami bogów". Współczesna literatura sadownicza opisuje ponad 1000 jego odmian. Pochodzi z obszarów Indii, Malezji, Chin, Filipin. Mango jest najważniejszym owocem Indii i stanowi połowę produkcji owoców tego kraju.
  1. Z młodych liści mango mieszkańcy Indii sporządzają sałatkę.
  2. Owoc mango jest bardzo smaczny, o słodkim smaku i specyficznym aromacie. Spożywany jest na surowo, konserwuje się go w puszkach, służy do wyrobu soków, dżemów, galaretek, suszone owoce dodaje się do sosów.
  3. Pokrojony miąższ używa się do sałatek owocowych, lodów, słodkich potraw, przystawek z szynki, raków, łososia i potraw mięsnych.
  4. W Indiach nasiona wydobywane z pestek służyły jako pokarm w okresach głodu. Z nasion wyrabia się masło mangowe.
  5. W niektórych rejonach Indii mango stanowi w pewnej porze roku główne, a czasem jedyne pożywienie ludności. Więcej na Wikipedii

Brak komentarzy: