* | Przypuszcza się, że mango zaczęto uprawiać w Indiach ok. 4000 lat temu. Już w najstarszych księgach hinduskich znajdują się wzmianki o owocach mango, które nazywane są "owocami bogów". Współczesna literatura sadownicza opisuje ponad 1000 jego odmian. Pochodzi z obszarów Indii, Malezji, Chin, Filipin. Mango jest najważniejszym owocem Indii i stanowi połowę produkcji owoców tego kraju.- Z młodych liści mango mieszkańcy Indii sporządzają sałatkę.
- Owoc mango jest bardzo smaczny, o słodkim smaku i specyficznym aromacie. Spożywany jest na surowo, konserwuje się go w puszkach, służy do wyrobu soków, dżemów, galaretek, suszone owoce dodaje się do sosów.
- Pokrojony miąższ używa się do sałatek owocowych, lodów, słodkich potraw, przystawek z szynki, raków, łososia i potraw mięsnych.
- W Indiach nasiona wydobywane z pestek służyły jako pokarm w okresach głodu. Z nasion wyrabia się masło mangowe.
- W niektórych rejonach Indii mango stanowi w pewnej porze roku główne, a czasem jedyne pożywienie ludności. Więcej na Wikipedii
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz