czwartek, 14 stycznia 2016

Matar Paneer

Kuchnia indyjska
Czas przygotowania: 10 minut.
Czas obróbki cieplnej: około 25 minut.
Dla 3 osób.
Matar w hindi, to groszek; paneer, to ser. Więc? Groszek z Serem.
  1. Składniki:
    1. Zielony groszek, świeży lub mrożony - 1 szklanka;
    2. Ser paneer pokrojony w kostkę (1 ÷ 1,5cm) - 3/4 szklanki (objętość w całym kawałku);
    3. Cebula, drobno posiekana - 1 średnia;
    4. Zielona papryczka chilli, posiekana - 1 szt;
    5. Czosnek - 3 ząbki;
    6. Imbir, posiekany - 1,2 ÷ 1,5 cm laski;
    7. Pomidory, z grubsza posiekane - 2 średnie;
    8. Orzechy nerkowca, namoczone w gorącej wodzie przez 20 do 30 minut - 5 ÷ 7 szt;
    9. Chili mielona - ½ łyżeczki;
    10. Kurkuma mielona - ¼ łyżeczki;
    11. Kolendra mielona - 1 łyżeczka;
    12. Garam Masala - ¼ łyżeczki;
    13. Olej lub masło Ghee (masło klarowane) do płytkiego smażenia - 2 łyżki;
    14. Woda - ½ szklanki + 2 łyżki;
    15. Sól - do smaku;
Jeśli zastosujesz świeży zielony groszek, przegotuj go w osolonej wodzie przez 7 ÷ 8 minut (do miękkości), następnie odcedź. W przypadku mrożonego rozmróź przed użyciem.
  1. Przygotowanie:
    1. Zmiksuj razem: cebulę, zieloną papryczkę chili, imbir i czosnek na średnio gęstą pastę. Pomidory obierz ze skórki i też zmiksuj na coś w rodzaju przecieru pomidorowego. Orzechy nerkowca z 2 łyżkami wody zmiksuj na gładką masę.
    2. Rozgrzej do średniej temperatury 2 łyżki oleju na patelni, dodaj pastę z cebuli, imbiru i papryki. Smaż przez około 5 ÷ 7 minut. Oceń sam - woda ma wyparować i całość lekko się podsmażyć. Nie przypal! Cały czas mieszaj.
    3. Dodaj koncentrat pomidorowy (przygotowany w kroku 1) i smaż mieszając przez następne 5 ÷ 6 minut na średnim ogniu, aż woda wyparuje.
    4. Dodaj chilli, kurkumę, kolendrę, mieszankę garam masala i sól do smaku. Mieszaj i smaż przez następną minutę.
    5. Dodaj masę z orzechów nerkowca (przygotowaną w kroku 1). Mieszaj i smaż przez następne 1 ÷ 2 minuty.
    6. Dodaj zielony groszek, ½ szklanki wody i duś na małym ogniu przez 2 ÷ 3 minut.
    7. Dodaj kostki sera paneer i trzymaj na małym ogniu jeszcze przez około 2 ÷ 3 minuty, aż ser będzie również gorący. [Dla polepszenia smaku (zmiany smaku) ser wcześniej można usmażyć na złoty kolor].
    8. Podawaj gorące z pieczywem np. masala kulcha (rodzaj chleba kwaszonego) + np. sałatka z pomidora, ogórka i cebuli.
  1. Można kombinować dodając pokrojone w kostkę ugotowane ziemniaki. Pomieszać z groszkiem kukurydzę z puszki. Zaprawić śmietaną lub jogurtem (najlepiej greckim) etc. Coś na wzór łamania przepisów wg Paskala.
Życzę smacznego!

Brak komentarzy: