- Składniki na 4 porcje:
- Ser paneer, pokrojony w 2 ÷ 2,5 cm kostkę - 35 dag;
- Szpinak, świeży lub mrożony - 45 dag;
- Cebula biała, drobno posiekana - 1 średnia;
- Imbir, obrany i posiekany - około 1 łyżki;
- Czosnek, starty - 4 ÷ 5 ząbków;
- Zielona papryczka serrano chile*, drobno posiekana - 1 duża;
- Garam masala - ½ łyżeczki;
- Jogurt naturalny (najlepiej grecki) - ½ szklanki;
- Kurkuma - 1 łyżeczka;
- Pieprz cayenne - ½ łyżeczki;
- Kolendra, mielona - 2 łyżeczki;
- Kumin mielony - 1 łyżeczka;
- Olej roślinny - 4,5 łyżki;
- Sól - do smaku;
|
|
- Przygotowanie:
- W misce wymieszaj 3 łyżki oleju z kurkumą, cayenne i 1 łyżeczką soli. Delikatnie umieść w zalewie kostki sera, obtocz zaprawą i niech się marynują przez czas wykonywania innych czynności. Rób to delikatnie, aby ser się nie rozleciał.
- Rozmroź szpinak (jeżeli użyłeś szpinaku mrożonego) i wedle własnego gustu, albo drobno posiekaj nożem, albo rozedrzyj palcami, albo zmiksuj na miazgę przy pomocy blendera.
- Rozgrzej patelnię (najlepiej typu non-sick o grubym dnie) i delikatnie umieść paneer wraz z całą zawartością marynaty. Podsmażaj ostrożnie obracając, aby kostki zarumieniły się z wszystkich stron na złoto-brązowy kolor. Następnie delikatnie powyjmuj kostki na talerz.
- Dodaj na patelnię pozostałą część oleju, zmniejsz trochę temperaturę, następnie, cały czas mieszając, umieść w niej cebulę, imbir, czosnek i chili. Smaż, cały czas mieszając, przez około 15 minut. Cebula ma się zeszklić na złotawo-brązowy kolor. Ważne: jeżeli zawartość zacznie ci się przypalać podlej ją kilkoma łyżkami wody.
- Dodaj garam masala, kolendrę, kminek, jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś, dodaj trochę wody, aby uniknąć przypalenie potrawy. Duś około 3 ÷ 5 minut, często mieszając, aż wszystko zacznie finezyjnie pachnieć.
- Następnie dodaj szpinak, dobrze wymieszaj, osól do smaku, dolej ½ szklanki wody, wymieszaj i duś pod przykryciem około 5 minut.
- Wyłącz źródło ciepła i poczekaj, aż potrawa trochę ostygnie. Dodaj dobrze roztrzepany jogurt, lecz powoli (małymi dawkami), ciągle mieszając, aby zapobiec jego ścinaniu. Po wymieszaniu jogurtu ze szpinakiem, dodaj paneer. Włącz źródło ciepła, przykryj i duś, aby wszystko podgrzać, przez około 5 minut. Podawaj na talerze.
Życzę smacznego!
* Usuń nasiona, jeśli nie nie chcesz potrawy zbyt ostrej. |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz