czwartek, 14 stycznia 2016

Saag Paneer - szpinak z serem paneer

Potrawa indyjska
Przygotowanie 80 minut.
  1. Składniki na 4 porcje:
    1. Ser paneer, pokrojony w 2 ÷ 2,5 cm kostkę - 35 dag;
    2. Szpinak, świeży lub mrożony - 45 dag;
    3. Cebula biała, drobno posiekana - 1 średnia;
    4. Imbir, obrany i posiekany - około 1 łyżki;
    5. Czosnek, starty - 4 ÷ 5 ząbków;
    6. Zielona papryczka serrano chile*, drobno posiekana - 1 duża;
    7. Garam masala - ½ łyżeczki;
    8. Jogurt naturalny (najlepiej grecki) - ½ szklanki;
    9. Kurkuma - 1 łyżeczka;
    10. Pieprz cayenne - ½ łyżeczki;
    11. Kolendra, mielona - 2 łyżeczki;
    12. Kumin mielony - 1 łyżeczka;
    13. Olej roślinny - 4,5 łyżki;
    14. Sól - do smaku;
  1. Przygotowanie:
    1. W misce wymieszaj 3 łyżki oleju z kurkumą, cayenne i 1 łyżeczką soli. Delikatnie umieść w zalewie kostki sera, obtocz zaprawą i niech się marynują przez czas wykonywania innych czynności. Rób to delikatnie, aby ser się nie rozleciał.
    2. Rozmroź szpinak (jeżeli użyłeś szpinaku mrożonego) i wedle własnego gustu, albo drobno posiekaj nożem, albo rozedrzyj palcami, albo zmiksuj na miazgę przy pomocy blendera.
    3. Rozgrzej patelnię (najlepiej typu non-sick o grubym dnie) i delikatnie umieść paneer wraz z całą zawartością marynaty. Podsmażaj ostrożnie obracając, aby kostki zarumieniły się z wszystkich stron na złoto-brązowy kolor. Następnie delikatnie powyjmuj kostki na talerz.
    4. Dodaj na patelnię pozostałą część oleju, zmniejsz trochę temperaturę, następnie, cały czas mieszając, umieść w niej cebulę, imbir, czosnek i chili. Smaż, cały czas mieszając, przez około 15 minut. Cebula ma się zeszklić na złotawo-brązowy kolor. Ważne: jeżeli zawartość zacznie ci się przypalać podlej ją kilkoma łyżkami wody.
    5. Dodaj garam masala, kolendrę, kminek, jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś, dodaj trochę wody, aby uniknąć przypalenie potrawy. Duś około 3 ÷ 5 minut, często mieszając, aż wszystko zacznie finezyjnie pachnieć.
    6. Następnie dodaj szpinak, dobrze wymieszaj, osól do smaku, dolej ½ szklanki wody, wymieszaj i duś pod przykryciem około 5 minut.
    7. Wyłącz źródło ciepła i poczekaj, aż potrawa trochę ostygnie. Dodaj dobrze roztrzepany jogurt, lecz powoli (małymi dawkami), ciągle mieszając, aby zapobiec jego ścinaniu. Po wymieszaniu jogurtu ze szpinakiem, dodaj paneer. Włącz źródło ciepła, przykryj i duś, aby wszystko podgrzać, przez około 5 minut. Podawaj na talerze.
Życzę smacznego!

* Usuń nasiona, jeśli nie nie chcesz potrawy zbyt ostrej.

Brak komentarzy: