Przyprawy kuchni indyjskiej | ||
Dobra przyjaciółka Abhilasha dała mi kilka lat temu taki przepis na mieszankę Garam Masala. |
|
|
|
Porady, informacje lub wariacje kulinarne: | ||
* | Macis - Kwiat gałki muszkatołowej to jasnoczerwona osnówka o koronkowatej konsystencji otaczająca brązowe nasiona zwane gałką muszkatołową. Niewielka jej ilość wzbogaca wiele przepisów, dodając aromatu i nie przytłaczając intensywnym posmakiem. Jeśli jest pożądany mocniejszy i bogatszy smak, macis może zastąpić czarną paprykę jako przyprawa dodawana do pikantnych mięs. Zmielone macis jest łączone z mięsnymi marynatami, mieszankami kiełbas, potrawami curry, pieczeniami. Szczególnie dobrze komponuje się z baraniną, cielęciną i drobiem... Szczegółowy opis zobacz na Przyprawowy pl. |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz