poniedziałek, 4 stycznia 2016

Garam Masala - po indyjsku

Przyprawy kuchni indyjskiej
Dobra przyjaciółka Abhilasha dała mi kilka lat temu taki przepis na mieszankę Garam Masala.
  1. Składniki na Garam Masala:
    1. czarny kminek - 2,5 dag;
    2. liście laurowe, pogniecione - 2 duże;
    3. nasiona zielonego kardamonu - 2 łyżki;
    4. goździki, całe - 1,5 łyżeczki;
    5. nasiona kopru włoskiego - 1 łyżeczka;
    6. macis*, świeży, posiekany - 1 łyżeczka;
    7. cynamon - 4 połamane laski;
    8. gałka muszkatołowa - 1 szczypta;
  1. Przygotowanie Garam Masala:
    1. Rozgrzej małą patelnię z grubym dnem. Nie stosuj tłuszczu!
    2. Smaż około 6-10 minut, na średnim ogniu (ciągle mieszając), wszystkie składniki z wyjątkiem gałki muszkatołowej, aż przyprawy zaczną intensywnie pachnieć. Uważaj, aby nie spalić.
    3. Ostudź i dodaj startą gałkę muszkatołową.
    4. Wszystkie przyprawy utłucz w moździerzu (sposób preferowany) lub zmiel w młynku.
    5. Przechowuj w szczelnym pojemniku i w ciemnym pomieszczeniu.
Życzę smacznego!

Porady, informacje lub wariacje kulinarne:
  *Macis - Kwiat gałki muszkatołowej to jasnoczerwona osnówka o koronkowatej konsystencji otaczająca brązowe nasiona zwane gałką muszkatołową. Niewielka jej ilość wzbogaca wiele przepisów, dodając aromatu i nie przytłaczając intensywnym posmakiem. Jeśli jest pożądany mocniejszy i bogatszy smak, macis może zastąpić czarną paprykę jako przyprawa dodawana do pikantnych mięs. Zmielone macis jest łączone z mięsnymi marynatami, mieszankami kiełbas, potrawami curry, pieczeniami. Szczególnie dobrze komponuje się z baraniną, cielęciną i drobiem... Szczegółowy opis zobacz na Przyprawowy pl.

Brak komentarzy: