Kuchnia indyjska | ||
Porcja dla 8 osób. | ||
Na północy Indii pieczono mięso i chlebki w słynnych piekarnikach w kształcie beczki, zwanych tandoor*. Najbardziej znaną potrawą północnych Indii jest curry (kari), mięso duszone z wieloma przyprawami, podawane ze specjalnie przyrządzonymi warzywami oraz ryżem lub bulgurem**. Zapach i smak mięsa baraniego przypomina mi moje dzieciństwo i kuchnię mojej babci. Specyficzne mięso, które jest dla nas nieco egzotyczne, bo o polskiej baraninie prawie już w naszym kraju zapomnieliśmy, dobrze przyrządzone potrafi być genialne. Ktoś, kto nigdy nie próbował baraniny, powinien zacząć od jej łagodniejszej wersji i zdecydować się na mięso jagnięce, które jest mięsem delikatnym i jako takie nie wymaga zbyt wielu zabiegów. W tym przepisie proponuję wam Jagnięcinę à la tandoori, ze zrozumiałych względów, pieczoną w piekarniku. |
|
|
* Tandoor – gliniany piec w kształcie dzbana używany w Indiach oraz innych regionach południowej Azji, opalany węglem drzewnym, drewnem lub nawozem. Temperatura pieczenia w nim przekracza 480°C. Potrawy przygotowane w piecu mają niepowtarzalny smak i określa się je wspólnym mianem tandoori. (Wikipedia) ** Bulgur (tur. bulgur; arab. برغل, burghul) – rodzaj kaszy z ziaren pszenicy, najczęściej pszenicy twardej, sporządzony z gotowanych i następnie wysuszonych ziaren zboża, często używany w kuchni tureckiej i bliskowschodniej. Jest bardzo pożywny, dzięki czemu z powodzeniem może zastępować kuskus lub ryż. Przez namoczenie w mleku i pokrycie mąką uzyskuje się z niego tradycyjny turecki kuskus. (Wikipedia) |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz