niedziela, 3 stycznia 2016

Jagnięcina à la tandoori

Kuchnia indyjska
Porcja dla 8 osób.
Na północy Indii pieczono mięso i chlebki w słynnych piekarnikach w kształcie beczki, zwanych tandoor*. Najbardziej znaną potrawą północnych Indii jest curry (kari), mięso duszone z wieloma przyprawami, podawane ze specjalnie przyrządzonymi warzywami oraz ryżem lub bulgurem**.
Zapach i smak mięsa baraniego przypomina mi moje dzieciństwo i kuchnię mojej babci. Specyficzne mięso, które jest dla nas nieco egzotyczne, bo o polskiej baraninie prawie już w naszym kraju zapomnieliśmy, dobrze przyrządzone potrafi być genialne. Ktoś, kto nigdy nie próbował baraniny, powinien zacząć od jej łagodniejszej wersji i zdecydować się na mięso jagnięce, które jest mięsem delikatnym i jako takie nie wymaga zbyt wielu zabiegów.
W tym przepisie proponuję wam Jagnięcinę à la tandoori, ze zrozumiałych względów, pieczoną w piekarniku.
  1. Jagnięcina - składniki:
    1. kotlety jagnięce z kością - 16 szt;
    2. jogurt (najlepiej grecki) - 400 ml;
    3. garam masala - 2,5 łyżeczki;
    4. czosnek - 5 ÷ 6 ząbków;
    5. kardamon mielony - 1 ÷ 1,5 łyżeczki;
    6. szafran - 1 szczypta;
    7. chili - 1 łyżeczka;
    8. koncentrat z czerwonych buraków - ¾ łyżeczki;
    9. sól - do smaku;
    10. świeża pietruszka - 1 pęczek (do przybrania);
  1. Sos jogurtowy - składniki:
    1. jogurt grecki - 400 ml;
    2. kolendra, świeża, drobno posiekana - 1,5 łyżeczki;
    3. mięta, świeża, drobno posiekana - 1,5 łyżeczki;
    4. chili - 0,5 łyżeczki;
    5. sól - do smaku;
  1. Przygotowanie mięsa jagnięcego:
    1. Kotleciki oczyść usuwając tłuszcz i resztki błon.
    2. Do jogurtu dodaj obrany i zmiażdżony czosnek, garam masala, kardamon, chili, koncentrat buraczany i szafran. Wszystko wymieszaj.
    3. Jagnięcinę umieść w naczyniu, zalej jogurtową marynatą i pozostaw na 1,5 ÷ 2 godziny.
    4. Rozgrzej piekarnik do temperatury 240 ÷ 260°C.
    5. Kotleciki jagnięce wyjmij z zalewy, ułóż na ruszcie i piec przez około 10 do 15 minut.
    6. Jagnięcina ma być z zewnątrz chrupiąca a w środku soczysta.
      1. Przygotowanie sosu jogurtowego:
        1. Jogurt przelej do naczynia. Dodaj zioła, chili, sól do smaku i dokładnie wymieszaj.
        2. Podgrzej na małym ogniu. Nie dopuść do wrzenia.
  2. Upieczone kotleciki jagnięce ułóż na gorącym półmisku i polej sosem. Podawaj z ryżem.
Życzę smacznego!

* Tandoor – gliniany piec w kształcie dzbana używany w Indiach oraz innych regionach południowej Azji, opalany węglem drzewnym, drewnem lub nawozem. Temperatura pieczenia w nim przekracza 480°C. Potrawy przygotowane w piecu mają niepowtarzalny smak i określa się je wspólnym mianem tandoori. (Wikipedia)
** Bulgur (tur. bulgur; arab. ‏برغل‎, burghul) – rodzaj kaszy z ziaren pszenicy, najczęściej pszenicy twardej, sporządzony z gotowanych i następnie wysuszonych ziaren zboża, często używany w kuchni tureckiej i bliskowschodniej. Jest bardzo pożywny, dzięki czemu z powodzeniem może zastępować kuskus lub ryż. Przez namoczenie w mleku i pokrycie mąką uzyskuje się z niego tradycyjny turecki kuskus. (Wikipedia)

Brak komentarzy: