niedziela, 3 stycznia 2016

Tahini - pasta i sos

Kuchnia żydowska, arabska
Dla tych, którzy nie wiedzą; tahini, to gęsta pasta ze zmiksowanych nasion sezamu. Sos Tahini jest mieszaniną pasty tahini, soku z cytryny, czosnku i wody. Ten tradycyjny sos serwowany jest w Izraelu oraz w krajach arabskich na całym Bliskim Wschodzie. Sos służy jako przyprawa towarzysząca takim potrawom, jak hummus, falafel i babaganoush.
Sklepy oferują sprzedaż różnych rodzajów sosów tahini, które bez problemu można nabyć, jednak my sporządzimy go od zera i zapewniam, że smak świeżego sosu domowej roboty jest pyszny, a jego konsystencja bardziej kremowa i delikatniejsza.
Składniki należy dodawać powoli, a kucharz powinien uważnie śledzić konsystencję i smak przez cały proces.
Po przygotowaniu produkt ten, można przechowywać w szczelnym opakowaniu w lodówce do 2 tygodni.
Sos ten, jest bezglutenowy, wegański, zdrowy i smaczny.
Przejdziemy przez cały proces krok po kroku, tak jak robią to w Izraelu.
  1. Pasta tahini
    1. Składniki:
      1. 250 g łuskanego sezamu;
      2. mocny szybki thermomix, robot, blender etc.
  1. Wykonanie:
    1. Rozgrzej suchą patelnię, wsyp do niej sezam i praż go przez około 3 ÷ 4 minuty, co jakiś czas mieszając. Gdy ziarenka sezamu zaczną się złocić oraz intensywnie pachnieć, przełóż go do jakiegoś pojemnika i odstaw na chwilę do ostygnięcia.
      Po całkowitym ostygnięciu wsyp sezam do naczynia thermomixa, robota, blendera i miksuj na bardzo dużych obrotach przez 2 minuty. Zeskrob sezam ze ścianek naczynia i miksuj następną minutę - powtarzaj tą czynność. Jak sezam zacznie przyklejać się do ścianek naczynia, w którym jest miksowany, tworząc rodzaj kleistego piasku, to znaczy, że jesteś na finiszu. Miksując dalej powtórz skrobanie jeszcze raz lub dwa, po tym czasie tahina powinna być idealnie gładka i kremowa, przypominając geste sezamowe masło.
      Jak masz słabsze urządzenie do miksowania i nie możesz uzyskać powyższej konsystencji, dodaj (cały czas miksując) 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju z pestek winogron.

      Tak przygotowaną tahini, w czystym, szczelnym pojemniku, możesz przechowywać, w chłodnym miejscu przez kilka miesięcy.
  1. Sos tahini
    1. Składniki:
      1. pasta tahini - 250 g;
      2. woda, przegotowana - opcjonalnie (ja stosuję ¾ szklanki);
      3. czosnek - 3 ząbki świerzego lub 5 ząbków prażonego;
      4. sok z cytryny - ¼ szklanki (lub więcej, do smaku);
      5. sól - ¼ łyżeczki (do smaku);
      6. świerza pietruszka, drobno posiekana - 2 łyżeczki;
  1. Wykonanie:
    1. Wszystkie składniki maja mieć temperaturę pokojową.
    2. Jeżeli wykonywałeś teraz pastę tahini pozostaw ją w urządzeniu miksującym, dodaj sól, starty czosnek i zmiksuj na szybkich obrotach przez 30 sekund, zmniejsz obroty i zacznij powoli dodawać wodę, następnie cytrynę. Po połączeniu się składników sos ma mieć konsystencję kremową i być w kolorze kości słoniowej. Smak reguluj solą i cytryną według własnego uznania. Gęstość wodą. KONIEC.

    3. Do hummusu lub dań mięsnych zachowaj raczej konsystencję gęstego kremu.
    4. Do pity i falafela zazwyczaj jest stosowany sos bardziej płynny.
Życzę smacznego!

Brak komentarzy: