Kuchnia żydowska, arabska | ||
Dla tych, którzy nie wiedzą; tahini, to gęsta pasta ze zmiksowanych nasion sezamu. Sos Tahini jest mieszaniną pasty tahini, soku z cytryny, czosnku i wody. Ten tradycyjny sos serwowany jest w Izraelu oraz w krajach arabskich na całym Bliskim Wschodzie. Sos służy jako przyprawa towarzysząca takim potrawom, jak hummus, falafel i babaganoush. | ||
Sklepy oferują sprzedaż różnych rodzajów sosów tahini, które bez problemu można nabyć, jednak my sporządzimy go od zera i zapewniam, że smak świeżego sosu domowej roboty jest pyszny, a jego konsystencja bardziej kremowa i delikatniejsza. Składniki należy dodawać powoli, a kucharz powinien uważnie śledzić konsystencję i smak przez cały proces. Po przygotowaniu produkt ten, można przechowywać w szczelnym opakowaniu w lodówce do 2 tygodni. Sos ten, jest bezglutenowy, wegański, zdrowy i smaczny. Przejdziemy przez cały proces krok po kroku, tak jak robią to w Izraelu.
|
Strony w Nagłówku
niedziela, 3 stycznia 2016
Tahini - pasta i sos
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz