Kuchnia arabska | ||
Moczenie 8 godzin, przygotowanie 15 minut, gotowanie 70 minut; Porcja dla 6 osób. | Hummus w języku arabskim oznacza ciecierzycę, dlatego oryginalny hummus to pasta z ciecierzycy.
Przyjęło się jednak, że humusem nazywamy każdą pastę przygotowywaną na bazie roślin strączkowych z dodatkiem pasty tahina, czosnku, soku z cytryny oraz oliwy. Cenią go wegetarianie i weganie. | |
|
|
* Tahini, (z arabskiego Tahina) – pasta na bazie nasion sezamu używana do przygotowywania wielu potraw, w krajach Bliskiego Wschodu robiona jest z lekko podprażanych nasion sezamu (proces ten intensyfikuje aromaty). We wschodniej Azji tahini produkowane jest z niełuskanych nasion sezamu, przez co ma bardziej gorzki smak. Tahina używana jest do sałatek, surówek i wywarów. Wymieszana z roztartym czosnkiem, sokiem z cytryny, przyprawami i wodą tworzy sos do surowych i gotowanych jarzyn. Sezam -jego nasiona mają najwyższą zawartość oleju spośród wszystkich jadalnych nasion oraz delikatny orzechowy smak, który podkreśla prażenie w niskiej temperaturze przez kilka minut. Nasiona sezamu zawierają: dużą ilość białka (20% ich składu), składającego się z wysokiej jakości aminokwasów, w/p znakomicie nadają się jako część wysokobiałkowej diety wegetariańskiej; magnez oraz inne składniki odżywcze o właściwościach przeciwcukrzycowych; żelazo, cynk, tiaminę (witamina B1); tryptofan, niezbędny aminokwas, który bierze udział w produkcji serotoniny. |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz