sobota, 2 stycznia 2016

Hummus - pasta na bazie grochu

Kuchnia arabska
Moczenie 8 godzin,
przygotowanie 15 minut,
gotowanie 70 minut;
Porcja dla 6 osób.
Hummus w języku arabskim oznacza ciecierzycę, dlatego oryginalny hummus to pasta z ciecierzycy. Przyjęło się jednak, że humusem nazywamy każdą pastę przygotowywaną na bazie roślin strączkowych z dodatkiem pasty tahina, czosnku, soku z cytryny oraz oliwy.
Cenią go wegetarianie i weganie.
  1. Składniki:
    1. groch włoski - 120 g;
    2. cebula - 1 szt;
    3. czosnek - 1 ząbek;
    4. oliwa z oliwek - 3 łyżeczki;
    5. pasta tahina* - 2 ÷ 3 łyżki;
    6. kurkuma - ½ łyżeczki;
    7. sok z cytryny - 2 ÷ 4 łyżki;
    8. sól - do smaku;
  1. Przygotowanie:
    1. Zalej groch wrzącą wodą, przykryj i pozostaw na 8 godzin. Odcedź.

    2. Posiekaj cebulę, drobno zetrzyj czosnek i podsmaż na dwóch łyżeczkach oliwy, dodaj kurkumę i odrobinę wody. Dodaj groch, zalej wodą, tak aby przykryła całość grochu i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz płomień i gotuj do miękkości grochu (około godziny).
      Czas gotowania zależy od grochu - stary groch wymaga dłuższego gotowania.
    3. Groch odcedź zachowując wywar. Do grochu dolej trochę wywaru i zmiksuj przy pomocy blendera. Wywar dolewaj z wyczuciem, gdyż otrzymana pasta powinna mieć konsystencję majonezu.
    4. Teraz dodaj do pasty sól (do smaku), sok z cytryny, pastę tahina i dobrze wymieszaj.
    5. Hummus przełóż do płaskiej salaterki i przybierz zieleniną.
Życzę smacznego!

* Tahini, (z arabskiego Tahina) – pasta na bazie nasion sezamu używana do przygotowywania wielu potraw, w krajach Bliskiego Wschodu robiona jest z lekko podprażanych nasion sezamu (proces ten intensyfikuje aromaty). We wschodniej Azji tahini produkowane jest z niełuskanych nasion sezamu, przez co ma bardziej gorzki smak.
Tahina używana jest do sałatek, surówek i wywarów. Wymieszana z roztartym czosnkiem, sokiem z cytryny, przyprawami i wodą tworzy sos do surowych i gotowanych jarzyn.

Sezam -jego nasiona mają najwyższą zawartość oleju spośród wszystkich jadalnych nasion oraz delikatny orzechowy smak, który podkreśla prażenie w niskiej temperaturze przez kilka minut.
Nasiona sezamu zawierają:
dużą ilość białka (20% ich składu), składającego się z wysokiej jakości aminokwasów, w/p znakomicie nadają się jako część wysokobiałkowej diety wegetariańskiej;
magnez oraz inne składniki odżywcze o właściwościach przeciwcukrzycowych;
żelazo, cynk, tiaminę (witamina B1);
tryptofan, niezbędny aminokwas, który bierze udział w produkcji serotoniny.

Brak komentarzy: