piątek, 1 stycznia 2016

Tajine z jagnięciny w szybkowarze

Kuchnia marokańska
Potrawa dla 6 osób,
przygotowanie 65 minut.
Tajine, tagine to nazwa jednocześnie potrawy jak i naczynia. Sposób przygotowywania potraw tajine w naczyniu tajine przypomina trochę duszenie w szybkowarze, w/p przyspieszmy w nim ten proces.
  1. Składniki:
    1. Oliwa z oliwek - 3 łyżki;
    2. Udziec jagnięcy - 1,5 kg mięsa, pokrojonego na kawałki;
    3. Czosnek, drobno starty - 3 ząbki;
    4. Cebula, posiekana - 2 szt;
    5. Imbir mielony - 1 łyżeczka;
    6. Szafran - 1 szczypta;
    7. Sól, pieprz - do smaku;
    8. Śliwki suszone bez pestek - 500 g (namocz w wodzie);
    9. Cynamon mielony - 1 łyżeczka;
    10. Płatki migdałów - 100 g;
    11. Sezam - 1 łyżka;
  1. Przygotowanie:
    1. Postaw szybkowar na małym ogniu, dodaj oliwę, jagnięcinę i smaż, co jakiś czas mieszając, do mocnego zeszklenia mięsa. Dodaj czosnek, cebulę, imbir, szafran i dopraw solą oraz pieprzem*. Zamknij pokrywę szybkowaru i duś zawartość przez 30 minut.
    2. Zdejmij szybkowar z ognia, otwórz zawór bezpieczeństwa, aby wypuścić parę, następnie otwórz szybkowar, dodaj śliwki, cynamon i po ponownym zamknięciu szybkowaru duś przez kolejne 20 minut.
    3. Wyłóż potrawę na talerze, posyp sezamem, migdałami i podaj do konsumpcji.
      Marokańczycy podają jagnięcinę tajine z kuskusem lub bulgurem, co nie znaczy, że nie będzie smakować np. z ryżem.
Życzę smacznego!

* Jeżeli chcesz bardziej soczyste tagine z większą ilością sosu, nie krępuj się, i dodaj wedle swojego gustu w tym momencie wodę, myślę jednak, że nie więcej jak 500 ml. Zamiast jagnięciny możesz zastosować wołowinę lub kurczaka.

Brak komentarzy: