- Składniki:
- chude mieso z nogi jagnięcej - 800 g;
- 4 cebule, posiekane - 125 g;
- czosnek, posiekany - 2 ząbki;
- pieprz cayenne (chili) - ½ łyżeczki;
- laska cynamonu, złamana na pół - razem 5 cm;
- mielony imbir - 1 łyżeczka;
- papryka słodka - 1 łyżeczka;
- szafran - 10 ÷ 12 pręciki;
- sól, pieprz - do smaku;
- suszone morele - 125 g;
- marchewka, pokrojona w kostkę - 175 g;
- cukinia, pokrojona w kostkę - 100 g;
- pomidory, obrane ze skórki i pokrojone na ćwiartki - 350 g;
- świeża kolendra, posiekana - 2 łyżki;
- świeża pietruszka, posiekana - 2 łyżki;
- kuskus - 300 g;
- Do dekoracji: po 1 łyżce posiekanej kolendry i pietruszki;
|
|
- Przygotowanie:
- Pokrój baraninę na 2,5 cm kostki. Włóż mięso, cebulę, czosnek, chili, cynamon, imbir, paprykę i szafran do rondla o grubym dnie, dopraw do smaku i dodaj tyle wody, aby przykryła składniki. Doprowadź zawartość do wrzenia, a następnie przykryj rondel, zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu przez 1,5 godziny.
- Dodaj morele, marchew, cukinię, pomidory, kolendrę i pietruszkę i gotuj pod przykryciem przez kolejne 15 minut.
- W miedzy czasie, umieść w misce kuskus, dodaj do niego zimną wodę, tyle aby go przykryła i pozostaw na około 5 minut, do wchłonięcia płynu.
- Przełóż kuskus do sita, umieść w górnej części rondla i na parze nad potrawą duś pod przykryciem przez około 15 minut, aż zmięknie. Dodaj sól do smaku.
- Nałóż kuskus na talerze; na nim, łyżką cedzakową umieść jagnięcinę i warzywa z owocami. Wszystko posyp posiekaną kolendrą i z pietruszką. Gorący bulion odcedź, wlej do dzbanka i podaj na stół osobno, po to, aby każdy dolewał go według własnego gustu.
Życzę smacznego! |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz