piątek, 1 stycznia 2016

Pikantna jagnięcina tagine z kuskusem

Przepis po irlandzku w/g Brendy Houghton
Przygotowanie 2 godziny 35 minut.
Brenda Houghton o recepturze: uchwycić atmosferę Maroka z pikantnym gulaszem jagnięcym z owocami i warzywami, podawane z puszystym kuskusem.
  1. Składniki:
    1. chude mieso z nogi jagnięcej - 800 g;
    2. 4 cebule, posiekane - 125 g;
    3. czosnek, posiekany - 2 ząbki;
    4. pieprz cayenne (chili) - ½ łyżeczki;
    5. laska cynamonu, złamana na pół - razem 5 cm;
    6. mielony imbir - 1 łyżeczka;
    7. papryka słodka - 1 łyżeczka;
    8. szafran - 10 ÷ 12 pręciki;
    9. sól, pieprz - do smaku;
    1. suszone morele - 125 g;
    2. marchewka, pokrojona w kostkę - 175 g;
    3. cukinia, pokrojona w kostkę - 100 g;
    4. pomidory, obrane ze skórki i pokrojone na ćwiartki - 350 g;
    5. świeża kolendra, posiekana - 2 łyżki;
    6. świeża pietruszka, posiekana - 2 łyżki;
    7. kuskus - 300 g;
    8. Do dekoracji: po 1 łyżce posiekanej kolendry i pietruszki;
  1. Przygotowanie:
    1. Pokrój baraninę na 2,5 cm kostki. Włóż mięso, cebulę, czosnek, chili, cynamon, imbir, paprykę i szafran do rondla o grubym dnie, dopraw do smaku i dodaj tyle wody, aby przykryła składniki. Doprowadź zawartość do wrzenia, a następnie przykryj rondel, zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu przez 1,5 godziny.
    2. Dodaj morele, marchew, cukinię, pomidory, kolendrę i pietruszkę i gotuj pod przykryciem przez kolejne 15 minut.
    3. W miedzy czasie, umieść w misce kuskus, dodaj do niego zimną wodę, tyle aby go przykryła i pozostaw na około 5 minut, do wchłonięcia płynu.
    4. Przełóż kuskus do sita, umieść w górnej części rondla i na parze nad potrawą duś pod przykryciem przez około 15 minut, aż zmięknie. Dodaj sól do smaku.
    5. Nałóż kuskus na talerze; na nim, łyżką cedzakową umieść jagnięcinę i warzywa z owocami. Wszystko posyp posiekaną kolendrą i z pietruszką. Gorący bulion odcedź, wlej do dzbanka i podaj na stół osobno, po to, aby każdy dolewał go według własnego gustu.
Życzę smacznego!

Brak komentarzy: