Kuchnia włoska - przepis oryginalny. | ||
Przygotowanie 35 minut; 4 porcje. | Tradycyjny przepis na Risotto Milanese z najbardziej reprezentatywnych kuchni Lombardii. | |
|
|
* Do risotto najlepsze są ziarna ryżu białego o wysokiej zawartości skrobi, a także niskiej amylozy, okrągłe krótkie bądź średnie. Tego typu ziarna mają zdolność do wchłaniania płynów i uwalniania skrobi, dlatego ryż staje się bardziej kleisty niż przy użyciu długich odmian zbóż. Główne odmiany to Arborio, Baldo, Carnaroli, Maratelli, Padano, Roma i Vialone Nano. Możesz zastosować inną odmianę ryżu o pękatych ziarnach, dobrze łączących się z przyprawami i wchłaniających ich smak, który odpowiednio ugotowany pozostanie w środku al dente, a jego zewnętrzna warstwa będzie wręcz rozpływać się w ustach i aby otrzymać kolor żółty dodaj do potrawy 1 łyżeczkę kurkumy ze świadomością, iż sporządzasz Risotto à la Milanese. |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz