czwartek, 31 grudnia 2015

Risotto Milanese - Risotto po mediolańsku

Kuchnia włoska - przepis oryginalny.
Przygotowanie 35 minut;
4 porcje.
Tradycyjny przepis na Risotto Milanese z najbardziej reprezentatywnych kuchni Lombardii.
  1. Składniki:
    1. żółty ryż arborio* - 32 dag;
    2. ser parmezan, utarty - 6 dag;
    3. masło - 6 dag;
    4. bulion mięsny (najlepiej z kości cielęcych) - 1 ÷ 1,5 litra (w zależności od zastosowanego ryżu);
    5. 1 mała cebula
    6. szafran - szczypta;
    7. sól, pieprz - do smaku;
  1. Przygotowanie:
    1. W dużym rondlu stop 3 dag masła, dodaj drobno posiekaną cebulę i smaż ją do zeszklenia. Dodaj ryż, lekko osól, wymieszaj, tak aby, absorbując przyprawy, stał się błyszczący, wlej chochlę bulionu i gotuj na małym ogniu. W trakcie gotowania, gdy poprzednia dawka bulionu została wchłonięta przez ryż, dolewaj po chochelce gorącego bulionu.
    2. Gdy ryż będzie miękki dodaj szafran namoczony z jedną lub dwoma łyżkami ciepłego bulionu i zakończ gotowanie dodając, jak poprzednio, chochlę bulionu. Risotto powinno być "ciapowate" nie za gęste, nie za rzadkie, więc zwrócić uwagę na ostatnią porcję bulionu. Wymieszaj ryż z pozostałym masłem i tartym parmezanem, dopraw. Przykryj i po kilku minutach nałóż na gorące talerze.
    3. Podawaj natychmiast.
Życzę smacznego!

* Do risotto najlepsze są ziarna ryżu białego o wysokiej zawartości skrobi, a także niskiej amylozy, okrągłe krótkie bądź średnie. Tego typu ziarna mają zdolność do wchłaniania płynów i uwalniania skrobi, dlatego ryż staje się bardziej kleisty niż przy użyciu długich odmian zbóż. Główne odmiany to Arborio, Baldo, Carnaroli, Maratelli, Padano, Roma i Vialone Nano.
Możesz zastosować inną odmianę ryżu o pękatych ziarnach, dobrze łączących się z przyprawami i wchłaniających ich smak, który odpowiednio ugotowany pozostanie w środku al dente, a jego zewnętrzna warstwa będzie wręcz rozpływać się w ustach i aby otrzymać kolor żółty dodaj do potrawy 1 łyżeczkę kurkumy ze świadomością, iż sporządzasz Risotto à la Milanese.

Brak komentarzy: