- Przygotowanie:
- Umieść boczek w dużym, głębokim rondlu o grubym dnie. Obsmaż go na średnim ogniu, aż nabierze równomiernego brązowego koloru - ma być dobrze przypieczony. Wyjmij boczek z garnka, osącz, podziel na mniejsze kawałki i pozostaw w ciepłym miejscu.
- Z tłuszczem po boczku zmieszaj masło, obsmaż cebulę na złoty kolor, dodaj ziemniaki sól i pieprz do smaku. Przykryj garnek i duś mieszając od czasu do czasu, aż ziemniaki będą miękkie i złociste.
- Pierwsza opcja: w końcowej fazie wbij na wierzch ziemniaków jajka, trochę je posól i popieprz, posyp równomiernie serem, połóż kawałki boczku i zapiecz do ścięcia się jaj i rozpuszczenia sera. (Przed samym końcem oprósz pietruszką.)
- Druga opcja: w końcowej fazie wbij na wierzch ziemniaków jajka i mieszaj łagodnie do połączenia. Dodaj ser i boczek. Kontynuuj - nie mieszając już - duszenie, aż jajka będą jędrne a ser się rozpuści. (Przed samym końcem oprósz pietruszką.)
Autorka przepisu tak pisze: "Moja rodzina uwielbia te smażone ziemniaki i nigdy nie pozostają resztki! Danie to, jest serwowane u nas jako danie główne lub również po prostu na kolację."
Życzę smacznego! |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz