środa, 30 grudnia 2015

Ziemniaki smażone po filipińsku

Przepis z Filipin
Szybkie danie dla singli!
  1. Składniki:
    1. 2 duże plastry bekonu lub boczku;
    2. 2 łyżki masła klarowanego;
    3. 1 łyżka pokrojonej w kostkę cebuli;
    4. 4 ziemniaki, obrane i pokrojone;
    5. 2 jajka;
    6. 1/2 szklanki utartego sera cheddar;
    7. sól i pieprz do smaku;
    8. posiekana natka pietruszki - 1 plaska łyżka (tą pozycję dodaję od siebie);
  1. Przygotowanie:
    1. Umieść boczek w dużym, głębokim rondlu o grubym dnie. Obsmaż go na średnim ogniu, aż nabierze równomiernego brązowego koloru - ma być dobrze przypieczony. Wyjmij boczek z garnka, osącz, podziel na mniejsze kawałki i pozostaw w ciepłym miejscu.
    2. Z tłuszczem po boczku zmieszaj masło, obsmaż cebulę na złoty kolor, dodaj ziemniaki sól i pieprz do smaku. Przykryj garnek i duś mieszając od czasu do czasu, aż ziemniaki będą miękkie i złociste.
    3. Pierwsza opcja: w końcowej fazie wbij na wierzch ziemniaków jajka, trochę je posól i popieprz, posyp równomiernie serem, połóż kawałki boczku i zapiecz do ścięcia się jaj i rozpuszczenia sera. (Przed samym końcem oprósz pietruszką.)
    4. Druga opcja: w końcowej fazie wbij na wierzch ziemniaków jajka i mieszaj łagodnie do połączenia. Dodaj ser i boczek. Kontynuuj - nie mieszając już - duszenie, aż jajka będą jędrne a ser się rozpuści. (Przed samym końcem oprósz pietruszką.)
Autorka przepisu tak pisze: "Moja rodzina uwielbia te smażone ziemniaki i nigdy nie pozostają resztki! Danie to, jest serwowane u nas jako danie główne lub również po prostu na kolację."
Życzę smacznego!

Brak komentarzy: