wtorek, 29 grudnia 2015

Pieczone ziemniaki - "Akordeonowe"

Kuchnia niemiecka
Czas pracy: około 10 minut.
Czas pieczenia: ok. 50 min.
  1. Składniki:
    1. ziemniaki, ten sam rozmiar, jeżeli jest to możliwe wydłużone - 40 dag;
    2. rozmaryn - 20 igieł świeżych lub suszonych;
    3. czosnek, drobno posiekany - 1 ząbek;
    4. tymianek suszony - ¼ łyżeczki;
    5. oliwa z oliwek - 2 łyżki;
    6. sól i pieprz czarny - do smaku;
  1. Przygotowanie:
    1. Ziemniaki obierz, umyj i osusz ręcznikami papierowymi. Ponacinaj w plastry, głęboko, ale nie do końca, tak aby wszystkie plastry trzymały się razem. Możesz jako ogranicznik położyć obok bulwy drewnianą łyżkę i wtedy kroić - nóż będzie zatrzymywać się na rączce łyżki uniemożliwiając przekrojenie do końca. Mnie udało się kupić na targu drewnianą łyżkę z dość głęboką, odpowiednio dużą, jajowatą miseczką, w której umieszczam ziemniaka. Ścianki miseczki służą jako ogranicznik.
    2. Rozgrzej piekarnik do temperatury 175°C.
    3. Blachę do pieczenia lub inne naczynie żaroodporne wysmaruj oliwą, poukładaj na niej ciasno ziemniaki nacięciami do góry i wysmaruj je oliwą, delikatnie rozchylając nacięcia. Posyp solą i piecz przez około 30 ÷ 35 minut.
    4. Wyjmij blachę z pieca (rób to szybko, aby ziemniaki nie zdążyły ostygnąć) posmaruj je znowu oliwą, posyp pozostałymi składnikami i piecz dalej przez około 15 minut. Pierwszy i drugi czas podaję do średniej wielkości bulwy. Przy większych ziemniakach ogólny czas może się wydłużyć do godziny.
    5. Podawaj na półmisku przybrane kilkoma oliwkami, ćwiartkami pomidora i dla fantazji gałązką rozmarynu.
    6. Nadają się do spożycia solo (są pyszne i aromatyczne), jako dodatek do mięs, sosów, etc.
Życzę smacznego!

Brak komentarzy: