Kuchnia niemieckaCzas pracy: około 10 minut.
Czas pieczenia: ok. 50 min.
- Składniki:
- ziemniaki, ten sam rozmiar, jeżeli jest to możliwe wydłużone - 40 dag;
- rozmaryn - 20 igieł świeżych lub suszonych;
- czosnek, drobno posiekany - 1 ząbek;
- tymianek suszony - ¼ łyżeczki;
- oliwa z oliwek - 2 łyżki;
- sól i pieprz czarny - do smaku;
|
|
- Przygotowanie:
- Ziemniaki obierz, umyj i osusz ręcznikami papierowymi. Ponacinaj w plastry, głęboko, ale nie do końca, tak aby wszystkie plastry trzymały się razem. Możesz jako ogranicznik położyć obok bulwy drewnianą łyżkę i wtedy kroić - nóż będzie zatrzymywać się na rączce łyżki uniemożliwiając przekrojenie do końca. Mnie udało się kupić na targu drewnianą łyżkę z dość głęboką, odpowiednio dużą, jajowatą miseczką, w której umieszczam ziemniaka. Ścianki miseczki służą jako ogranicznik.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 175°C.
- Blachę do pieczenia lub inne naczynie żaroodporne wysmaruj oliwą, poukładaj na niej ciasno ziemniaki nacięciami do góry i wysmaruj je oliwą, delikatnie rozchylając nacięcia. Posyp solą i piecz przez około 30 ÷ 35 minut.
- Wyjmij blachę z pieca (rób to szybko, aby ziemniaki nie zdążyły ostygnąć) posmaruj je znowu oliwą, posyp pozostałymi składnikami i piecz dalej przez około 15 minut. Pierwszy i drugi czas podaję do średniej wielkości bulwy. Przy większych ziemniakach ogólny czas może się wydłużyć do godziny.
- Podawaj na półmisku przybrane kilkoma oliwkami, ćwiartkami pomidora i dla fantazji gałązką rozmarynu.
- Nadają się do spożycia solo (są pyszne i aromatyczne), jako dodatek do mięs, sosów, etc.
Życzę smacznego! |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz