środa, 6 stycznia 2016

Zielona Pasta Chilli-Ginger (imbirowo paprykowa)

Kuchnia indyjska
  1. Składniki:
    1. imbir, świeży - ile? starty zajmowałby ¼ ÷ ½ szklanki;
    2. zielone papryczki chilli - 12 ÷ 15 sztuk;
    3. oliwa z oliwek - 1 łyżka;
    4. papryka chili mielona - 1 ÷ 3 szczypty (wg uznania);
    5. sól - do smaku (około ½ płaskiej łyżeczki);
  1. Przygotowanie:
    1. Oddziel ogonki od papryczek. Papryczki pokrój w poprzek na kawałki.
    2. Imbir obierz ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki.
    3. Włóż imbir i papryczki do miksera, dodaj oliwę, chili, sól i zmiksuj składniki na drobną pastę. Koniec.
    4. Chcąc otrzymać trochę rzadszą konsystencję, miksując dolej odrobinę wody.
    5. Pasta ta może być przechowywana w lodówce przez 3 dni.
Życzę smacznego!

Brak komentarzy: