czwartek, 7 stycznia 2016

Samosa - z nadzieniem ziemniaczanym

Kuchnia indyjska
Przygotowanie 50 ÷ 60 minut;
Składniki na 12 pierogów.
Samosa*, to chrupiąca, pikantna, nadziewana farszem indyjska przekąska, której zewnętrzna warstwa wykonana jest z mąki Maida**. W tym przypadku "pierożki" wypełnione są puree ziemniaczanym, zielonym groszkiem i przyprawami.
  1. Składniki na ciasto:
    1. Mąka Maida** - 1½ szklanki;
    2. Adżwan*** - 1 łyżeczka;
    3. Oliwa z oliwek - 3 łyżki;
    4. Sól - do smaku;
  1. Składniki na farsz:
    1. Ziemniaki - 3 średnie;
    2. Zielony groszek, świeży - ½ szklanki;
    3. Kumin lub kminek, nasiona - ½ łyżeczki;
    4. Zielona pasta Chilli-Ginger - 1 łyżka;
    5. Papryka chili, mielona - ½ łyżeczki;
    6. Kolendra, mielona - 1 łyżeczka;
    7. Garam Masala - ½ łyżeczki;
    8. Sok z cytryny - 1 łyżeczka;
    9. Nasiona kopru, mielone - 1 łyżeczka;
    10. Liście świeżej mięty, posiekane - 5 ÷ 6 szt;
    11. Liście kolendry, posiekane - 2 łyżki;
    12. Oliwa z oliwek - 2 łyżki;
    13. Sól - do smaku;

    14. Olej np. rzepakowy - do głębokiego smażenia;
  1. Przygotowanie:
    1. Ugotuj, w osobnych naczyniach, zielony groszek i ziemniaki w łupinkach w osolonej wodzie. Po ugotowaniu groszek odcedź na durszlak. Ziemniaki obierz ze skórek i ubij na puree.
    2. Podczas gotowania ziemniaków, przygotuj ciasto na pierogi. Mąkę, adżwan, 3 łyżki oliwy z oliwek i sól umieść w szerokiej misce. Wymieszaj dokładnie i zagniataj mocno ręką, dolewając etapami po odrobinie wody (woda ma mieć temperaturę pokojową). Jak wyrobisz ciasto o odpowiedniej konsystencji, przykryj je mokrą ściereczką i odstaw na 15 ÷ 20 minut.
    3. Gdy ciasto dojrzewa, zajmij się przygotowaniem farszu. W dużej patelni rozgrzej 2 łyżki oleju na średnim ogniu. Dodaj kumin, zieloną pastę Chilli-Ginger oraz imbir. Mieszając smaż przez minutę. Dodaj ugotowany zielony groszek i smaż przez następną minutę. Dodaj mieloną paprykę chilli, kolendrę, garam masala, sok z cytryny i sproszkowane nasiona kopru, smaż mieszając przez następną minutę. Dodaj posiekane ziemniaki i całość osól do smaku ( z solą ostrożnie, gdyż soliłeś ziemniaki w trakcie gotowania). Wymieszaj wszystko i duś przez 2 ÷ 3 minuty. Dodaj posiekane liście kolendry oraz mięty i dobrze wymieszaj. Wyłącz płomień i przełóż farsz do miski. Ostudź go do temperatury pokojowej.
    4. Po 15 ÷ 20 minutach, usuń wilgotną ściereczkę i ponownie zagnieć ciasto do gładkości. Podziel go na 6 małych porcji i zrób z nich okrągłe kulki. Deskę do wałkowania ciasta, podsyp mąką i każdą kulkę rozwałkuj na okrągłe placuszki o średnicy ok 13 ÷ 15 cm. Przetnij każdy placek na dwa półkola.
    5. Posmaruj wodą za pomocą pędzelka lub po prostu palcem, boczną krawędź cięcia placka. Z każdej półkuli placka twórz, zlepiając prostą stronę, stożki, które wypełniaj 2 ÷ 3 łyżkami farszu tak, aby zostało miejsce do zlepienia stożka. Zwilż brzegi, wypełnionego stożka farszem, wilgotnym palcem lub pędzelkiem i zlep tworząc coś w rodzaju pieroga.
    6. Rozgrzej olej w Kadai (rodzaj Vogue lub głębokiej patelni) na średnim ogniu. Gdy olej jest średnio gorący, dodaj 2 ÷ 4 samosa (w zależności od wielkości patelni) i zmniejsz płomień do niskiej temperatury. Samosa mają być całkowicie przykryte olejem.
    7. Jeśli przygotowujesz "pierożki" z wyprzedzeniem, np. dla gości, wyłów je z oleju wówczas gdy ich powierzchnia nabierze lekko szklistego koloru. Po przyjściu gości rozgrzej olej i dosmaż samosa do brązowego koloru. Natomiast, gdy chcesz podać samosa od razu pomiń wyławianie i dokończ smażenie samosa na brązowy kolor.
    8. Usmażone samosas przełóż na talerze i podawaj z zieloną sałatką i keczupem.
Życzę smacznego!

    *Samosa - potrawa kuchni indyjskiej, przekąska w postaci trójkątnego pierożka, smażonego na głębokim oleju. Jako nadzienie służą najczęściej ostro przyprawione warzywa, mięso kurczaka lub ser panir. (Wikipedia)
  **Maida jest to drobno zmielona mąka pszenna wykorzystywana do wyrobu szerokiej gamy indyjskich chlebów, takich jak paratha i naan. Możesz zastosować mąkę przenną typ 650.
***Adżwan - Okrągłe, podobne do nasion owoce są często używane jako przyprawa w kuchni indyjskiej i kuchniach innych krajów. Smakują podobnie do tymianku lub kminku lecz są znacznie ostrzejsze. W/p mozesz adżwan zastąpić ciut większą ilością kminku - jednak nie przesadzaj.

Brak komentarzy: