- Przygotowanie ciasta:
- Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia oraz solą, dodaj sklarowane masło, wlej jogurt i wyrób ciasto.
- Uformuj z ciasta kulki o średnicy około 2 cm. Podsyp mąkę na stolnicę i rozwałkuj każdą kulkę na placuszki o średnicy 15 cm. Każdy placuszek przekrój na połowę.
- Przygotowanie farszu:
- Cebulę i czosnek (czosnek dodaj ciut później) w mocno rozgrzanym na patelni maśle zrumień na złoty kolor.
- Dodaj zmielone mięso, zielony groszek, kolendrę, imbir, chili i garam masala. Smaż mieszając całość przez około 5 minut. Osól do smaku, podlej niewielką ilością wody i duś na małym ogniu następne 5 minut. Z wodą ostrożnie - to ma być farsz. Odstaw i ostudź.
- Przygotowanie zasadnicze:
- Na każdą część ciasta nałóż nadzienie. Zwilż brzegi wodą, złóż na pół i zlep formując pierożki.
- Rozgrzej olej** i smaż z obu stron na złoty kolor. Wyjmuj łyżką cedzakową, osącz z tłuszczu i podawaj do konsumpcji.
Życzę smacznego! |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz