- Przygotowanie chlebka Roti:
- W średniej misce umieść mąkę, sól, wodę i olej. Mieszaj ugniatając (zarabiając) aż ciasto zacznie odrywać się od boków naczynia. Posyp stolnicę obficie mąką i przełóż na nią ciasto. Zagniataj około 10 minut, aż stanie się gładkie i giętkie.
- Podziel ciasto na 12 równych części, utwórz z nich kulki, poukładaj na podsypanej mąką stolnicy i przykryj na 10 ÷ 15 minut wilgotną ściereczką.
- Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkuj przygotowane kawałki na kształt okrągłych placków o średnicy 15 ÷ 20 cm.
- Rozgrzej tava* bez tłuszczu na średnim ogniu.
- Piecz placki przez około 1 minutę z każdej strony.
- Podawaj gorące np. do Khoya Paneer.
Życzę smacznego!
- Porady, informacje lub wariacje kulinarne:
- Moja babcia Michalina miała taką okrągłą metalową płytkę o grubości 5 mm i średnicy około 30 cm i jak robiła ciasto na pierogi lub makaron to kładła tą płytkę na gazie i z niepotrzebnych części rozwałkowanego ciasta piekła nam (wnukom) takie śmieszne o różnych kształtach placuszki. Śmieszne dla tego, bo puchły na nich bąbelki, które często pękały. Zajadaliśmy się tymi placuszkami, jakże podobnymi do roti.
* Tava to używana w kuchni azjatyckiej płaska lub wypukła patelnia. Wykonuje się je z metalu (np. aluminium, ze stali), ale bywają także ceramiczne. W naczyniu tym według tradycyjnej kuchni wschodniej przyrządza się mięso. Inne nazwy, to tavaj, sac lub saj.
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz