- Przygotowanie Khoya Paneer:
- Usmaż paneer na oleju na złoty kolor (najlepiej na głębokim tłuszczu, ale nie wymagane). Pozostaw na boku do czasu, aż będzie potrzebny.
- W rondlu rozpuść, podgrzej ghee na średnim ogniu, dodaj khoya i smaż mieszając na jasny brąz.
- Następnie dodaj cebulową pastę, imbir, zieloną papryczkę chili i kminek. Dobrze wymieszaj.
- Dodaj starte orzechy nerkowca i przecier pomidorowy.
- Po jakimś czasie dołóż cebulową pastę.
- Następnie dodaj garam masala, sól i wszystko wymieszaj. Zalej wszystko gotowaną wodą, zagotuj i dodaj usmażony paneer. Chwilę pogotuj. Khoya Paneer jest gotowy.
- Do konsumpcji udekoruj posiekanymi liśćmi kolendry.
Życzę smacznego!
- Porady, informacje lub wariacje kulinarne:
- Możesz zagęścić 12% śmietaną.
- Do potrawy można zastosować z blanszowany zielony groszek, który dodajemy w kroku 6.
- Khoya Paneer Hindusi serwują z indyjskim pieczywem roti i naan.
* Pokruszony, zmielony, starty, rozdrobniony etc.
** Cebula zeszklona i przetarta bez tłuszczu przez sitko .
*** Ghee (ghi) – rodzaj masła klarowanego.
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz