poniedziałek, 1 lutego 2016

Khoya Paneer - ser w ostrym sosie

Kuchnia indyjska - przepis udostępniła Abhilasha.
Przygotowanie 20 minut;
4 porcje.
  1. Składniki na Khoya Paneer:
    1. Pomidorowy przecier  —  4 łyżki (z 2 pomidorów);
    2. Khoya (kruszonka*)  —  1 szklanka;
    3. Cebulowa pasta**  —  3 łyżki (z 2 cebul);
    4. Imbir, starty  —  1 łyżka;
    5. Zielona papryczka chili, drobno posiekana  —  1 łyżka;
    6. Paneer, pokrojony w 2,5 cm kostki  —  15 dag;
    7. Kminek  —  1 łyżka;
    8. Orzechy nerkowca  —  6 szt;
    9. Kolendra, świeża i posiekana  —  4 łyżki;
    10. Garam masala w proszku  —  1 łyżka;
    11. Czerwona papryka w proszku  —  1 łyżka;
    12. Ghee***  —  3 łyżki;
    13. Sól  —  do smaku;
    14. Olej  —  do smażenia;
    15. Woda  —  do rozwodnienia sosu (około 1 szklanka);
  1. Przygotowanie Khoya Paneer:
    1. Usmaż paneer na oleju na złoty kolor (najlepiej na głębokim tłuszczu, ale nie wymagane). Pozostaw na boku do czasu, aż będzie potrzebny.
    2. W rondlu rozpuść, podgrzej ghee na średnim ogniu, dodaj khoya i smaż mieszając na jasny brąz.
    3. Następnie dodaj cebulową pastę, imbir, zieloną papryczkę chili i kminek. Dobrze wymieszaj.
    4. Dodaj starte orzechy nerkowca i przecier pomidorowy.
    5. Po jakimś czasie dołóż cebulową pastę.
    6. Następnie dodaj garam masala, sól i wszystko wymieszaj. Zalej wszystko gotowaną wodą, zagotuj i dodaj usmażony paneer. Chwilę pogotuj. Khoya Paneer jest gotowy.
    7. Do konsumpcji udekoruj posiekanymi liśćmi kolendry.
Życzę smacznego!
  1. Porady, informacje lub wariacje kulinarne:
    1. Możesz zagęścić 12% śmietaną.
    2. Do potrawy można zastosować z blanszowany zielony groszek, który dodajemy w kroku 6.
    3. Khoya Paneer Hindusi serwują z indyjskim pieczywem roti i naan.
    * Pokruszony, zmielony, starty, rozdrobniony etc.
  ** Cebula zeszklona i przetarta bez tłuszczu przez sitko .
*** Ghee (ghi) – rodzaj masła klarowanego.

Brak komentarzy: