- Przygotowanie nan:
- Do półlitrowego naczynia wlej ¾ szklanki ciepłej wody (około 37°C) rozpuść drożdże i łyżeczkę cukru. Pozostaw w ciepłym miejscu na około 10 minut.
- W między czasie przesiej mąkę do dużej miski, dodaj do niej sól, łyżeczkę cukru i proszek do pieczenia.
- Po 10 minutach, gdy drożdże staną się pieniste, dodaj jogurt, oliwę z oliwek i wymieszaj do połączenia składników. Następnie wlej tą mieszaninę do miski z mąką, dodaj czarnuszkę, nasiona kopru włoskiego i dokładnie zarabiaj, aż składniki przekształcą się w miękkie, lekko lepkie ciasto - posłuż się, jeżeli wymagane, ciepłą (37°C) wodą do uzyskania powyższej konsystencji. Jak ciasto będzie gotowe przykryj je folią lub wilgotną ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu na 2 do 4 godzin.
- Teraz przygotuj sobie dwie miski: jedna z mąką druga z ciepłą (37°C) wodą. Rozdziel ciasto na 6 równych części, utwórz z nich kulki i delikatnie obtocz każdą w misce z dodatkową mąką, aby zapobiec przyklejaniu się ciasta.
- Kształtuj naan korzystając z wałka do ciasta. Każdy kawałek w kształcie łzy; węższy górą niż dołem (20 x 10 cm) o grubości około 6 mm. Gdy powstanie ogólny kształt, możesz uchwycić za jeden koniec podnosząc do góry, aby ciasto pod własnym ciężarem trochę się rozciągnęło.
- Przygotuj sobie dużą żeliwną patelnię (o grubym dnie), pasującą do niej pokrywkę i miseczkę z roztopionym masłem.
- Rozgrzej patelnię na dużym ogniu. Zwilżaj rękoma zanurzanymi w wodzie każdy naan z obu stron i delikatnie układaj je na bardzo gorącej patelni. Na cieście powinny zacząć tworzyć się bąbelki - nie martw się, to typowe dla tradycyjnego naan!. Każdy piec około minuty z każdej strony. Za każdym razem, czy wkładasz na patelnię, czy obracasz naan przykrywaj patelnię pokrywką.
- Upieczony naan posmaruj roztopionym masłem za pomocą pędzelka i posyp odrobiną grubej soli morskiej.
Życzę smacznego!
- Porady, informacje lub wariacje kulinarne:
- * Jeżeli chcesz użyć drożdże naturalne, to 7 gramów drożdży instant = 25 gramów drożdży świeżych.
- ** Ja użyłem mieszankę chlebową o proporcjach ⅓ żytniej (typ 720) i ⅔ pszennej ( typ 750, 850. )
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz