niedziela, 24 stycznia 2016

Naan - chlebek indyjski pieczony na patelni

Kuchnia indyjska
Przygotowanie i pieczenie chlebka trwa 3 godziny i 30 minut.
Naan jest płaskim chlebem z północy Indii z mięciutką ośródką, z ciemnymi zwęglonymi bąbelkami i chrupiącym spodzie.
W Indiach jest pieczony zazwyczaj w glinianym piecu tandoor, którego temperatura pieczenia przekracza 480°C, w/p trudno upiec naan w domu, ale wersja podana w tym przepisie jest bliska oryginałowi.
  1. Składniki na 6 sztuk:
    1. Drożdże suszone instant*  —  1 łyżeczka;
    2. Cukier  —  2 łyżeczki;
    3. Mąka**  —  2 szklanki;
    4. Sól morska  —  1 łyżeczka;
    5. Proszek do pieczenia  —  szczypta ( łyżeczki);
    6. Jogurt naturalny (najlepiej grecki)  —  3 łyżki;
    7. Oliwa z oliwek  —  2 łyżki;
    8. Czarnuszka (kalonji)  —  1 łyżeczka;
    9. Nasiona kopru włoskiego (fennel seeds)  —  opcjonalnie (do 1 łyżeczki jeżeli chcesz użyć);
    10. Stopione masło  —  do posmarowania gotowych naans;
    11. Gruba sól morska  —  do posypania gotowych naans;
  1. Przygotowanie nan:
    1. Do półlitrowego naczynia wlej ¾ szklanki ciepłej wody (około 37°C) rozpuść drożdże i łyżeczkę cukru. Pozostaw w ciepłym miejscu na około 10 minut.
    2. W między czasie przesiej mąkę do dużej miski, dodaj do niej sól, łyżeczkę cukru i proszek do pieczenia.
    3. Po 10 minutach, gdy drożdże staną się pieniste, dodaj jogurt, oliwę z oliwek i wymieszaj do połączenia składników. Następnie wlej tą mieszaninę do miski z mąką, dodaj czarnuszkę, nasiona kopru włoskiego i dokładnie zarabiaj, aż składniki przekształcą się w miękkie, lekko lepkie ciasto - posłuż się, jeżeli wymagane, ciepłą (37°C) wodą do uzyskania powyższej konsystencji. Jak ciasto będzie gotowe przykryj je folią lub wilgotną ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu na 2 do 4 godzin.
    4. Teraz przygotuj sobie dwie miski: jedna z mąką druga z ciepłą (37°C) wodą. Rozdziel ciasto na 6 równych części, utwórz z nich kulki i delikatnie obtocz każdą w misce z dodatkową mąką, aby zapobiec przyklejaniu się ciasta.
    5. Kształtuj naan korzystając z wałka do ciasta. Każdy kawałek w kształcie łzy; węższy górą niż dołem (20 x 10 cm) o grubości około 6 mm. Gdy powstanie ogólny kształt, możesz uchwycić za jeden koniec podnosząc do góry, aby ciasto pod własnym ciężarem trochę się rozciągnęło.
    6. Przygotuj sobie dużą żeliwną patelnię (o grubym dnie), pasującą do niej pokrywkę i miseczkę z roztopionym masłem.
    7. Rozgrzej patelnię na dużym ogniu. Zwilżaj rękoma zanurzanymi w wodzie każdy naan z obu stron i delikatnie układaj je na bardzo gorącej patelni. Na cieście powinny zacząć tworzyć się bąbelki - nie martw się, to typowe dla tradycyjnego naan!. Każdy piec około minuty z każdej strony. Za każdym razem, czy wkładasz na patelnię, czy obracasz naan przykrywaj patelnię pokrywką.
    8. Upieczony naan posmaruj roztopionym masłem za pomocą pędzelka i posyp odrobiną grubej soli morskiej.
Życzę smacznego!
  1. Porady, informacje lub wariacje kulinarne:
    1. * Jeżeli chcesz użyć drożdże naturalne, to 7 gramów drożdży instant = 25 gramów drożdży świeżych.
    2. ** Ja użyłem mieszankę chlebową o proporcjach żytniej (typ 720) i pszennej ( typ 750, 850. )

Brak komentarzy: