- Przygotowanie:
- Ugotuj obrane i umyte ziemniaki w osolonej wodzie. Odcedź przestudź.
- W trakcie gotowania ziemniaków umyj cukinię, obetnij końce i pokrój ją w plasterki.
- Pomidory obierz ze skórki i pokrój w plastry usuwając nasady łodyżek.
- Przestudzone ziemniaki pokrój w plasterki.
- Mozzarellę osącz i pokrój w plasterki.
- Posmaruj masłem odpowiedniej wielkości naczynie żaroodporne, ułóż w nim (warstwami nakładającymi się na siebie) cukinie, pomidory i plasterki ziemniaków.
- Zapiekankę oprósz solą, pieprzem, bazylią i oregano.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 225°C i piec w nim zapiekankę przez ok. 25 min.
- Po 25 minutach połóż na zapiekance warstwę mozzarelli i piec jeszcze przez 3÷5 minut, aż ser się stopi.
- Podawaj gorącą.
Życzę smacznego!
- Porady, informacje lub wariacje kulinarne:
- Do zapiekanki pasuje lampka czerwonego wina.
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz