środa, 19 października 2016

Zapiekanka ziemniaczana z cukinią i pomidorami

Z przepisów Babci Michaliny
  1. Składniki na 5 porcji:
    1. Ziemniaki  —  95 dag;
    2. Cukinia  —  30 dag;
    3. Pomidory  —  4 szt;
    4. Ser mozzarella  —  30 dag;
    5. Masło  —  opcjonalnie, do formy;
    6. Bazylia  —  opcjonalnie;
    7. Oregano  —  opcjonalnie;
    8. Pieprz  —  opcjonalnie;
    9. Sól  —  opcjonalnie;
  1. Przygotowanie:
    1. Ugotuj obrane i umyte ziemniaki w osolonej wodzie. Odcedź przestudź.
    2. W trakcie gotowania ziemniaków umyj cukinię, obetnij końce i pokrój ją w plasterki.
    3. Pomidory obierz ze skórki i pokrój w plastry usuwając nasady łodyżek.
    4. Przestudzone ziemniaki pokrój w plasterki.
    5. Mozzarellę osącz i pokrój w plasterki.
    6. Posmaruj masłem odpowiedniej wielkości naczynie żaroodporne, ułóż w nim (warstwami nakładającymi się na siebie) cukinie, pomidory i plasterki ziemniaków.
    7. Zapiekankę oprósz solą, pieprzem, bazylią i oregano.
    8. Rozgrzej piekarnik do temperatury 225°C i piec w nim zapiekankę przez ok. 25 min.
    9. Po 25 minutach połóż na zapiekance warstwę mozzarelli i piec jeszcze przez 3÷5 minut, aż ser się stopi.
    10. Podawaj gorącą.
Życzę smacznego!

  1. Porady, informacje lub wariacje kulinarne:
    1. Do zapiekanki pasuje lampka czerwonego wina.

Brak komentarzy: