poniedziałek, 17 października 2016

Zupa ziemniaczana po japońsku

Z przepisów Babci Michaliny
Kuchnia japońska
  1. Składniki na 6 porcji:
    1. Ziemniaki mączyste  —  225 g;
    2. Bulion drobiowy  —  450 ml;
    3. Grzyby shiitake*  —  150 g;
    4. Masło  —  100g;
    5. Śmietana  —  190 g;
    6. Nać pietruszki  —  3 łodyżki;
    7. Sól  —  opcjonalnie;
    8. Świerzo zmielony pieprz  —  opcjonalnie;
    9. Cukier  —  1÷2 szczypty;
  1. Przygotowanie:
    1. Obrane ziemniaki pokrój w plastry o grubości 1 cm i ugotuj w bulionie ok 10÷15 minut.
    2. Grzyby oczyść suchą ściereczką (bardziej zabrudzone umyj i osusz), następnie pokrój w plasterki.
    3. Natkę pietruszki umyj, otrzep z wody, oderwij listki i drobno posiekaj.
    4. Ugotowane ziemniaki przepuść dwukrotnie przez praskę lub zmiksuj i umieść w garnku.
    5. Pokrojone grzyby podsmaż na 1÷1½ łyżce mocno rozgrzanego masła, następnie przypraw solą, pieprzem i 1÷2 szczypty cukru.
    6. Resztę masła podziel na małe kawałki i dobrze schłódź, zamroź.
    7. Dodaj do ziemniaków śmietanę i mieszając podgrzewaj, ale nie dopuść do wrzenia. W trakcie podgrzewania zmiksuj blenderem dodając zmrożone kawałki masła.
    8. Na koniec przypraw zupę solą, pieprzem i dodaj grzyby.
    9. zupę podawaj gorącą!
Życzę smacznego!

  1. Porady, informacje lub wariacje kulinarne:
    1. * Grzyby shiitake - twardnik japoński, twardziak jadalny. [Wikipedia]
    2. Twardniki japońskie nadają się do spożycia w stanie świeżym, suszonym, nadają się do marynowania. Grzyby shiitake należy poddawać obróbce cieplnej bardzo krótko, gdyż w przeciwnym razie twardnieją. Grzyby te zmniejszają zawartość cholesterolu w organizmie i przeciwdziałają stwardnieniu tętnic. W Polsce jest rzadko spotykany, ale na świecie cieszy się popularnością ze względu na swój specyficzny smak i właściwości lecznicze. W Japonii jest od kilkuset lat stosowany do leczenia m.in. guzów, przeziębienia, chorób serca, wysokiego ciśnienia, otyłości, problemów seksualnych i problemów powodowanych starzeniem się.
      Uprawia się go na martwych kłodach drzewnych.
    3. W Polsce najczęściej można się spotkać z shiitake suszonymi. Należy odciąć z nich twarde ogonki, a kapelusze moczyć w zimnej wodzie przez około godzinę (niektórzy zalecają, by moczyć je przez całą noc). Następnie trzeba dokładnie wymyć je pod bieżącą wodą i gotować przez 10-15 minut. Nie należy jednak gotować ich za długo, bo stwardnieją.
    4. Grzyby świeże można kupić na tackach w sklepach ze zdrową żywnością, a także w supermarketach, w dziale z żywnością orientalną.
    5. Można też kupić zestaw do uprawy tych grzybów w domu, garażu bądź piwnicy - w postaci substratu (podłoża). Domowa uprawa shiitake nie jest trudna, a substrat kosztuje ok. 20-30 zł. Tak wyhodowane można jeść w stanie świeżym, suszyć je i marynować.

Brak komentarzy: