poniedziałek, 17 października 2016

Kwas chlebowy - Квас хлебный домашний

Z przepisów Babci Michaliny
Kuchnia rosyjska i ukraińska
  1. Składniki na kwas chlebowy:
    1. Chleb żytni razowy na miodzie  —  50 dag;
    2. Cukier  —  25 dag;
    3. Drożdże  —  8 g;
    4. Sok z cytryny  —  1.5 szt;
    5. Miód  —  1 ÷ 2 łyżki;
    6. Woda  —  4 l;
  1. Przygotowanie kwasu chlebowego:
    1. Chleb pokrój na kromki i wysusz rumieniąc delikatnie w piekarniku.
    2. Kromki ułóż w odpowiedniej wielkości naczyniu i zalej przegotowaną, gorącą wodą z rozmieszanym cukrem. Pozostaw przykryte ściereczką na 4 ÷ 5 godziny.
    3. Odcedź roztwór przez gęste sito, chleb odciśnij przez gazę. Dodaj do roztworu sok z cytryny, miód, rozpuszczone drożdże i uzupełnij zawartość przegotowaną wodą do pojemności 4 litrów. Pozostaw przykryte ściereczką na 12 ÷ 24 godzin.
    4. Zbierz szum z wierzchu i przecedź dokładnie przez gazę. Odstaw naczynie z kwasem na parę godzin, aby osad osiadł na dnie.
    5. Rozlej delikatnie bez osadu kwas do butelek.
    6. Zakorkowane butelki przechowuj w chłodnym miejscu w pozycji leżącej.
    7. Po dwóch dniach kwas nadaje się do spożycia. Uwaga przy otwieraniu, może być wybuchowo.
Życzę smacznego!
  1. Porady, informacje lub wariacje kulinarne:
    1. Kwas chlebowy w pokojowej temperaturze ma trwałość 3 ÷ 4 dni, więc nie przechowuj go długo.
    2. Kwas chlebowy − napój klasyfikowany jako bezalkoholowy, mimo niewielkiej zawartości alkoholu.
      Pierwsza wzmianka o kwasie chlebowym w księstwie Kijowskim pochodzi z X wieku. W Rosji i na Ukrainie jest napojem narodowym od XVI wieku.

Brak komentarzy: