poniedziałek, 17 października 2016

Chłodnik litewski

Z przepisów Babci Michaliny - potrawa pochodzenia białoruskiego
4 porcje.
Przygotowanie ponad 60 minut.
  1. Składniki:
    1. Pęczek boćwiny wraz z młodymi buraczkami  —  1 duży;
    2. Sok z cytryny  —  1 łyżeczka;
    3. Kefir lub jogurt naturalny  —  1½ l;
    4. Kwas, koncentrat buraczany  —  1 szklanka;
    5. Rzodkiewka  —  1 pęczek;
    6. Ogórek  —  1 średni;
    7. Koperek  —  1 pęczek;
    8. Szczypiorek  —  1 pęczek;
    9. Sól  —  1/2 łyżeczki;
    10. Pieprz  —  opcjonalnie;
    11. Cukier  —  opcjonalnie;
    12. Woda  —  1 szklanka;
    13. Natka pietruszki, małe gałązki  —  do przybrania;
    14. Jaja, ugotowane na twardo  —  4 szt;
  1. Przygotowanie:
    1. Boćwinkę oczyść, dokładnie opłukaj, posiekaj, włóż do zimnej wody i ugotuj pod przykryciem (około 15÷20 minut).
      Pod koniec gotowania dodaj sok z cytryny, sól, pieprz. Odstaw i ostudź.
    2. Umyte rzodkiewki (zostaw kilka do przybrania) oraz obrany ze skórki ogórek pokrój: rzodkiewki w ćwiartki z plasterków, ogórek w kosteczkę.
    3. Umyty szczypiorek oraz koperek drobno posiekaj.
    4. Dodaj rzodkiewki, ogórek, szczypiorek, koperek, kwas buraczany, kefir lub jogurt do chłodnej zupy z boćwinką, dopraw wszystko solą, pieprzem i cukrem, wymieszaj i wstaw całość do lodówki na 1÷2 godziny.
    5. Obrane jaja ze skorupki podziel na ćwiartki a pozostawioną rzodkiewkę pokrój na plastry.
    6. Do każdej porcji zupy dodaj 2÷4 ćwiartek jajka, posyp natką pietruszki i przybierz plasterkami rzodkiewek.
Życzę smacznego!
    Porady, informacje lub wariacje kulinarne:
    1. Jeżeli lubisz kwaśną zupę, możesz dodatkowo zastosować wodę z pod ogórków kiszonych.

Brak komentarzy: