Z przepisów Babci Michaliny - potrawa pochodzenia białoruskiego | ||
4 porcje. Przygotowanie ponad 60 minut. | ||
- Przygotowanie:
-
Boćwinkę oczyść, dokładnie opłukaj, posiekaj, włóż do zimnej wody i ugotuj pod przykryciem (około 15÷20 minut).
Pod koniec gotowania dodaj sok z cytryny, sól, pieprz. Odstaw i ostudź. - Umyte rzodkiewki (zostaw kilka do przybrania) oraz obrany ze skórki ogórek pokrój: rzodkiewki w ćwiartki z plasterków, ogórek w kosteczkę.
- Umyty szczypiorek oraz koperek drobno posiekaj.
- Dodaj rzodkiewki, ogórek, szczypiorek, koperek, kwas buraczany, kefir lub jogurt do chłodnej zupy z boćwinką, dopraw wszystko solą, pieprzem i cukrem, wymieszaj i wstaw całość do lodówki na 1÷2 godziny.
- Obrane jaja ze skorupki podziel na ćwiartki a pozostawioną rzodkiewkę pokrój na plastry.
- Do każdej porcji zupy dodaj 2÷4 ćwiartek jajka, posyp natką pietruszki i przybierz plasterkami rzodkiewek.
-
Porady, informacje lub wariacje kulinarne:
- Jeżeli lubisz kwaśną zupę, możesz dodatkowo zastosować wodę z pod ogórków kiszonych.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz