- Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury ok 200°C. Umieść w nim, np. na blasze, całe papryki i piec aż skórka się pomarszczy i zacznie robić się czarna. Wówczas wyłącz piekarnik, otwórz drzwiczki i pozostaw papryki do wystygnięcia.
- Z wystudzonych papryk zdejmij skórkę, oczyść z nasion i pokrój na małe kawałki.
- Posiekaj drobno czosnek. W odpowiednio dużym garnku rozgrzej oliwę, wrzuć do niego czosnek, lekko podsmaż i dodaj pokrojoną paprykę. Całość dopraw solą, pieprzem, cukrem i duś ok 30÷40 minut, aż sok odparuje a papryka stanie się gęsta.
- Blenderem zmiksuj całość na gładką masę a jeżeli zachodzi potrzeba to jeszcze dopraw według własnego smaku.
- Aby dłużej przechowywać pastę, przełóż ją do sterylnych słoików, które po zakręceniu pasteryzuj w piekarniku w temperaturze 140°C przez ok 30 minut.
Życzę smacznego! |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz