niedziela, 16 października 2016

Pasta z czerwonej papryki

Z przepisów Babci Michaliny
Składniki na ok 700÷750 ml pasty.
Pasta ta może być super dodatkiem do mięs, pizzy, kanapek, serów etc...
  1. Składniki:
    1. Czerwona papryka  —  2,5 kg;
    2. Czosnek  —  ½ główki;
    3. Mielone chili  —  ¼ łyżeczki;
    4. Oliwa z oliwek  —  1 łyżka;
    5. Cukier  —  1 łyżka;
    6. Sól  —  ½ łyżeczki;
    7. Pieprz  —  opcjonalnie;
  1. Przygotowanie:
    1. Rozgrzej piekarnik do temperatury ok 200°C. Umieść w nim, np. na blasze, całe papryki i piec aż skórka się pomarszczy i zacznie robić się czarna. Wówczas wyłącz piekarnik, otwórz drzwiczki i pozostaw papryki do wystygnięcia.
    2. Z wystudzonych papryk zdejmij skórkę, oczyść z nasion i pokrój na małe kawałki.
    3. Posiekaj drobno czosnek. W odpowiednio dużym garnku rozgrzej oliwę, wrzuć do niego czosnek, lekko podsmaż i dodaj pokrojoną paprykę. Całość dopraw solą, pieprzem, cukrem i duś ok 30÷40 minut, aż sok odparuje a papryka stanie się gęsta.
    4. Blenderem zmiksuj całość na gładką masę a jeżeli zachodzi potrzeba to jeszcze dopraw według własnego smaku.
    5. Aby dłużej przechowywać pastę, przełóż ją do sterylnych słoików, które po zakręceniu pasteryzuj w piekarniku w temperaturze 140°C przez ok 30 minut.
Życzę smacznego!

Brak komentarzy: