- Przygotowanie:
- Posiekaj bardzo drobno cebulę i czosnek. Następnie zdejmij skórkę z cytryny i pokrój ją na kilka kawałków (zapamiętaj ile ich jest).
- Oczyść paprykę z rdzenia i drobniutko posiekaj. Zrób to samo ze świeżymi zielonymi cebulkami i pietruszką.
- Mięso zmiel dwukrotnie. Dodaj do niego posiekaną cebulę, czosnek, koncentrat pomidorowy, kawałki skórki cytryny, sól, pieprz, kminek i pastę z czerwonej papryki.
- Zmieszaj wszystkie składniki ugniatając rękoma do jednolitej masy. Przykryj całość folią i odstaw na 1 godzinę.
- Po godzinie usuń skórki limonki, dodaj bulgur i ugniatając połącz składniki. Podczas procesu ugniatania pszenicy stopniowo dodawaj rozdrobnioną paprykę i przecier pomidorowy.
- Następnie dodaj zieloną cebulkę, pietruszkę, oliwę z oliwek i mieszaj do czasu otrzymania jednolitej konsystencji. W trakcie tego procesu, w celu otrzymania optymalnej konsystencji dodawaj wodę.
- Mocząc ręce w bardzo zimnej wodzie uformuj mięso na kształt przez siebie wymyślony. Ułóż kawałki na półmisku wyłożonym sałatą, ozdób ćwiartkami lub plastrami cytryny i podawaj do konsumpcji.
Ja jadam Etli Çig Köfte z pieczywem.
Życzę smacznego!
* Bulgur, burghul - rodzaj kaszy z ziaren pszenicy, najczęściej pszenicy twardej, sporządzony z gotowanych a następnie wysuszonych ziaren zboża... [Wikipedia]
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz