niedziela, 16 października 2016

Etli Çig Köfte - Soczyste surowe mięso

Kuchnia turecka
4 porcje;
Przygotowanie 90 minut.
  1. Składniki:
    1. Chuda wołowina  —  25÷30 dag;
    2. Bulgur*  —  1½ szklanki;
    3. Cebula, drobno posiekana  —  1 szt;
    4. Czosnek, drobno posiekany  —  4 ząbki;
    5. Szczypior z cebulki dymki  —  4 szt;
    6. Pasta z czerwonej papryki  —  2 łyżki;
    7. Koncentrat pomidorowy  —  1 łyżka;
    8. Świerza pietruszka  —  ½ pęczka;
    9. Oliwa z oliwek  —  ½ szklanki;
    10. Przegotowana woda  —  ½ szklanki;
    11. Pomidor  —  1 szt;
    12. Czerwona albo zielona (lub pół na pół) papryka  —  1 szt;
    13. Cytryna, limonka  —  1 szt;
    14. Czarny mielony pieprz  —  opcjonalnie;
    15. Kminek  —  1 łyżeczka;
    16. Sól  —  opcjonalnie;
    17. Zielona sałata  —  opcjonalnie;
  1. Przygotowanie:
    1. Posiekaj bardzo drobno cebulę i czosnek. Następnie zdejmij skórkę z cytryny i pokrój ją na kilka kawałków (zapamiętaj ile ich jest).
    2. Oczyść paprykę z rdzenia i drobniutko posiekaj. Zrób to samo ze świeżymi zielonymi cebulkami i pietruszką.
    3. Mięso zmiel dwukrotnie. Dodaj do niego posiekaną cebulę, czosnek, koncentrat pomidorowy, kawałki skórki cytryny, sól, pieprz, kminek i pastę z czerwonej papryki.
    4. Zmieszaj wszystkie składniki ugniatając rękoma do jednolitej masy. Przykryj całość folią i odstaw na 1 godzinę.
    5. Po godzinie usuń skórki limonki, dodaj bulgur i ugniatając połącz składniki. Podczas procesu ugniatania pszenicy stopniowo dodawaj rozdrobnioną paprykę i przecier pomidorowy.
    6. Następnie dodaj zieloną cebulkę, pietruszkę, oliwę z oliwek i mieszaj do czasu otrzymania jednolitej konsystencji. W trakcie tego procesu, w celu otrzymania optymalnej konsystencji dodawaj wodę.
    7. Mocząc ręce w bardzo zimnej wodzie uformuj mięso na kształt przez siebie wymyślony. Ułóż kawałki na półmisku wyłożonym sałatą, ozdób ćwiartkami lub plastrami cytryny i podawaj do konsumpcji.

      Ja jadam Etli Çig Köfte z pieczywem.
Życzę smacznego!

*   Bulgur, burghul - rodzaj kaszy z ziaren pszenicy, najczęściej pszenicy twardej, sporządzony z gotowanych a następnie wysuszonych ziaren zboża... [Wikipedia]

Brak komentarzy: