niedziela, 16 października 2016

Pieczeń wieprzowa z chrupiącą skórką

Z przepisów Babci Michaliny
4 porcje
  1. Składniki:
    1. Łopatka wieprzowa ze skórą — 60 ÷ 70 dag;
    2. Kapusta biała (może być modra) — 50 dag;
    3. Boczek, chudy — 10 dag;
    4. Cebula — 1 szt.;
    5. Olej — 2 łyżki;
    6. Biały pieprz, świeżo zmielony — opcjonalnie;
    7. Sól — opcjonalnie;
    8. Kminek — opcjonalnie (ja daję sporo);
    9. Zasmażka* zeszklona na brąz — 3÷4 płaskie łyżeczki;
    10. Słodka mielona papryka — opcjonalnie;
    11. Ocet winny — 3÷5 łyżek;
  1. Przygotowanie:
    1. Mięso umyj, osusz papierowymi ręcznikami. Ostrym nożem ponacinaj skórkę w centymetrową kratkę. Mocno przypraw (natrzyj) solą i pieprzem.
    2. Rozgrzej piekarnik do temperatury 225°C. Umieść mięso skórką do dołu w brytfance lub gęsiarce i obficie posyp kminkiem. Wlej do zastosowanego naczynia gorącą wodę aż po brzegi skóry. Włóż do piekarnika i piec 30 min.
    3. Po 30 min odwróć mięso skórką do góry i piec następne 60 min w tej samej temperaturze. W razie potrzeby podlewaj gorącą wodą (można zastosować dobrej marki piwo wysoko chmielowe). Na koniec wyłącz piekarnik, odlej sos z naczynia do garnka a mięso wstaw ponownie do ciepłego piekarnika.
    4. Sos z pieczenia rozprowadź wodą, dodaj jej tyle, aby otrzymać nie więcej niż ½ l płynu. Zagotuj, mieszając dodaj zasmażkę i gotuj przez minutę. Przypraw solą pieprzem i papryką.
    5. Podczas gdy pieczeń odpoczywa w piekarniku, oczyść kapustę, przekrój na ćwiartki i wykrój głąb. Następnie pokrój kapustę w cienkie paski i obgotuj przez około 2÷3 min w osolonym wrzątku. Ostudź w zimnej wodzie, odcedź i osącz.
    6. Wymieszaj ocet z solą, pieprzem i kminkiem. Polej otrzymaną marynatą kapustę i odstaw na kilka min aby przesiąkła aromatem.
    7. Obraną cebulę i boczek pokrój w drobną kosteczkę. Podsmaż je na oleju i ostudzone dodaj do kapusty. Wymieszaj.
    8. Pieczeń podawaj z sosem, sałatką z kapusty i np. ziemniakami.
      Ja lubię z knedlami ziemniaczanymi.
Życzę smacznego!

* Zasmażkę najlepiej zrobić osobiście, ale nic się nie stanie jak zastosujesz zasmażkę błyskawiczną.

Brak komentarzy: