- Przygotowanie:
- Mięso umyj, osusz papierowymi ręcznikami. Ostrym nożem ponacinaj skórkę w centymetrową kratkę. Mocno przypraw (natrzyj) solą i pieprzem.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 225°C. Umieść mięso skórką do dołu w brytfance lub gęsiarce i obficie posyp kminkiem. Wlej do zastosowanego naczynia gorącą wodę aż po brzegi skóry. Włóż do piekarnika i piec 30 min.
- Po 30 min odwróć mięso skórką do góry i piec następne 60 min w tej samej temperaturze. W razie potrzeby podlewaj gorącą wodą (można zastosować dobrej marki piwo wysoko chmielowe). Na koniec wyłącz piekarnik, odlej sos z naczynia do garnka a mięso wstaw ponownie do ciepłego piekarnika.
- Sos z pieczenia rozprowadź wodą, dodaj jej tyle, aby otrzymać nie więcej niż ½ l płynu. Zagotuj, mieszając dodaj zasmażkę i gotuj przez minutę. Przypraw solą pieprzem i papryką.
- Podczas gdy pieczeń odpoczywa w piekarniku, oczyść kapustę, przekrój na ćwiartki i wykrój głąb. Następnie pokrój kapustę w cienkie paski i obgotuj przez około 2÷3 min w osolonym wrzątku. Ostudź w zimnej wodzie, odcedź i osącz.
- Wymieszaj ocet z solą, pieprzem i kminkiem. Polej otrzymaną marynatą kapustę i odstaw na kilka min aby przesiąkła aromatem.
- Obraną cebulę i boczek pokrój w drobną kosteczkę. Podsmaż je na oleju i ostudzone dodaj do kapusty. Wymieszaj.
- Pieczeń podawaj z sosem, sałatką z kapusty i np. ziemniakami.
Ja lubię z knedlami ziemniaczanymi.
Życzę smacznego!
* Zasmażkę najlepiej zrobić osobiście, ale nic się nie stanie jak zastosujesz zasmażkę błyskawiczną.
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz