- Przygotowanie:
- Ziemniaku umyj i ugotuj do miękkości. Odcedź, odparuj, przestudź i obierz ze skórki.
- W miedzy czasie bułeczki pokrój w małą kosteczkę i obsmaż na gorącym maśle na złocisto brązowy kolor.
- Ostudzone ziemniaki przeciśnij dwukrotnie przez praskę, tak aby powstała luźna masa.
- Wymieszaj ziemniaki z mąką ziemniaczaną - w trakcie łączenia składników dodaj dużą szczyptę soli. Otrzymana masa ma mieć konsystencję grudkowatą, podobną do kruszonki.
- Zagotuj mleko i wrzące wlej do mieszanki ziemniaczanej. Dłońmi zagniataj na jednolite ciasto tak długo aż przestanie kleić się do rąk - w razie czego dodaj mąki ziemniaczanej.
- Podziel ciasto i usmażone bułeczki na 10 ± 2 części. Obsypując mąką ziemniaczaną dłonie uformuj z ciasta i bułeczek knedle tak, aby kawałki bułeczek znalazły się wewnątrz knedli.
- Wrzuć knedle na wrzącą osoloną wodę i gotuj przez ok. 20 min.
- Podajemy z bitkami w sosie, z gulaszem etc.
Życzę smacznego! |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz