sobota, 8 października 2016

Knedle Ziemniaczane

Z przepisów Babci Michaliny
Knedle te czasami nazywane są knedlami jedwabnymi z powodu połysku, którego nabierają z powodu dodania dużej ilości mąki ziemniaczanej.
  1. Składniki:
    1. Ziemniaki (mączyste)  —  1 kg;
    2. Mąka ziemniaczana  —  25 dag + niewielka ilość do formowania knedli;
    3. Mleko  —  375 ml;
    4. Bułeczki pszenne  —  2 szt.;
    5. Masło  —  2 dag;
    6. Sól  —  opcjonalnie;

  1. Przygotowanie:
    1. Ziemniaku umyj i ugotuj do miękkości. Odcedź, odparuj, przestudź i obierz ze skórki.
    2. W miedzy czasie bułeczki pokrój w małą kosteczkę i obsmaż na gorącym maśle na złocisto brązowy kolor.
    3. Ostudzone ziemniaki przeciśnij dwukrotnie przez praskę, tak aby powstała luźna masa.
    4. Wymieszaj ziemniaki z mąką ziemniaczaną - w trakcie łączenia składników dodaj dużą szczyptę soli. Otrzymana masa ma mieć konsystencję grudkowatą, podobną do kruszonki.
    5. Zagotuj mleko i wrzące wlej do mieszanki ziemniaczanej. Dłońmi zagniataj na jednolite ciasto tak długo aż przestanie kleić się do rąk - w razie czego dodaj mąki ziemniaczanej.
    6. Podziel ciasto i usmażone bułeczki na 10 ± 2 części. Obsypując mąką ziemniaczaną dłonie uformuj z ciasta i bułeczek knedle tak, aby kawałki bułeczek znalazły się wewnątrz knedli.
    7. Wrzuć knedle na wrzącą osoloną wodę i gotuj przez ok. 20 min.
      1. Podajemy z bitkami w sosie, z gulaszem etc.
Życzę smacznego!

Brak komentarzy: