sobota, 8 października 2016

Pieczone Ziemniaki Po Budapeszteńsku

Kuchnia węgierska
Dla 8 osób
  1. Składniki na ziemniaki:
    1. Ziemniaki sałatkowe  —  8 szt, (duże, około 25 dag każdy);
    2. Cebula  —  20 dag;
    3. Pomidory  —  30 dag;
    4. Czerwona papryka  —  1 strąk;
    5. Zielona papryka  —  1 strąk;
    6. Czosnek  —  4 ząbki;
    7. Olej  —  4 łyżki;
    8. Kminek  —  1 łyżeczka;
    9. Majeranek (świeży, drobno posiekany)  —  2 łyżeczki lub 1 łyżeczka suszonego;
    10. Słodka mielona papryka  —  opcjonalnie;
    11. Świeżo zmielony biały pieprz  —  opcjonalnie;
    12. Sól  —  do smaku;
  1. Składniki na sos czosnkowy:
    1. Jajka  —  2 szt.;
    2. Oliwa/olej  —  350 ml;
    3. Szczypiorek (drobno posiekany)  —  2 łyżki;
    4. Czosnek  —  2 ząbki;
    5. Sól  —  1 łyżeczka;
    6. Świeżo zmielony biały pieprz  —  opcjonalnie;
    7. Sok z cytryny  —  1 łyżeczka;

  1. Przygotowanie ziemniaków:
    1. Ziemniaki dokładnie umyj, osusz papierowymi ręcznikami i każdy z osobna owiń folią aluminiową. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C i piec ok. 1 h.
    2. W trakcie pieczenia ziemniaków obraną cebulę i czosnek drobno posiekaj. Papryki umyj, oczyść z pestkowego wnętrza i pokrój w kostkę.
    3. Pomidory obierz ze skórki, przekrój na połówki i usuń ich wnętrze z pestkami pozostawiając sam miąższ. który drobno posiekaj.
    4. Rozgrzej 4 łyżki oleju na patelni i zeszklij na nim cebulę i czosnek, następnie dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i smaż przez 5 ÷ 6 minut. Po 5 ÷ 6 minutach dodaj pomidory i smaż całość przez kolejne 2 ÷ 3 min. W ten sposób otrzymany farsz przypraw mieloną papryką, kminkiem, solą, pieprzem i majerankiem.
    5. Po wyjęciu ziemniaków z piekarnika zdejmij z nich folię aluminiową, odetnij z każdego ziemniaka górną ⅓ część. Z każdej dolnej części wydrąż wnętrze pozostawiając ścianki grubości 0,5 ÷ 1 cm.
    6. Z odciętych wierzchów zdejmij skórkę i wraz z wydrążonym miąższem drobno pokrój, wymieszaj z farszem i nadziej nim wydrążone ziemniaki.
  1. Przygotowanie sosu czosnkowego:
    1. Do pojemnika miksera wbij jajka, dodaj szczyptę pieprzu, troszkę sóli, sok z cytryny i wyciśnięty przez praskę czosnek - uruchom mikser na najniższych obrotach.
    2. Do miksowanych składników dodaj gwałtownie oliwę lub olej. Miksuj tak długo, az powstanie jednorodny sos. Przełóż sos do sosjerki, przyprawiając do smaku wymieszaj ze szczypiorkiem.
      1. UWAGA! Przy przyrządzaniu sosu ważne jest, aby wszystkie składniki miały tą samą temperaturę (najlepiej pokojową), tylko wtedy nasz sos się dobrze zwiąże i nie zważy.
Życzę smacznego!

Brak komentarzy: