niedziela, 7 lutego 2016

Placki ziemniaczane z boczkiem

Z przepisów Babci Michaliny
Przygotowanie 45 minut.
Chrupiące placki ziemniaczane z boczkiem i tymiankiem.
  1. Składniki:
    1. Plastry boczku  —  4 duże sztuki;
    2. Ziemniaki, obrane i starte  —  4 szt., średniej wielkości;
    3. Mąka  —  ¼ szklanki;
    4. Jajka  —  2 szt.;
    5. Czosnek, starty  —  4 ząbki;
    6. Tymianek, świeży i posiekany  —  1 łyżka;
    7. Sól i pieprz  —  do smaku;
    8. Olej roślinny  —  do smażenia;
  1. Przygotowanie:
    1. Usmaż plastry boczku na patelni, 3 ÷ 5 min, aż będzie chrupiący. Osusz boczek z tłuszczu za pomocą ręczników papierowych. Następnie ostudź i pokrusz na małe kawałki. Tłuszcz spod boczku pozostaw na patelni.
    2. W dużej misce wymieszaj: ziemniaki, boczek, mąkę, jajka, czosnek oraz tymianek, następnie osól i popieprz całość do smaku.
    3. Do smalcu, który pozostał spod boczku, dolej olej roślinny i rozgrzej je na średnim ogniu (dolej tyle oleju, aby było tłuszczy sporo, na głębokość 5 ÷ 6 mm).
    4. Nakładaj papkę ziemniaczaną na patelnię za pomocą łyżki i rozklepuj ją na placuszki o średnicy około 8 cm. Smaż przez około 3 min z każdej strony, aż będą brązowe. Po usmażeniu osuszaj papierowymi ręcznikami.
Życzę smacznego!
  1. Porady lub odstępstwa kulinarne:
    1. Placki spożywaj solo - są pyszne -, ale można polać je sosem mięsnym. Znam takich, którzy polewają śmietaną, sosem czosnkowym, keczupem etc.
    2. Jeżeli zamierzasz podać placki nieco później, możesz je przechować lub podgrzać w piekarniku rozgrzanym do temperatury 135°C. Najlepsze są jednak prosto z patelni.

Brak komentarzy: