- Przygotowanie:
- Usmaż plastry boczku na patelni, 3 ÷ 5 min, aż będzie chrupiący. Osusz boczek z tłuszczu za pomocą ręczników papierowych. Następnie ostudź i pokrusz na małe kawałki. Tłuszcz spod boczku pozostaw na patelni.
- W dużej misce wymieszaj: ziemniaki, boczek, mąkę, jajka, czosnek oraz tymianek, następnie osól i popieprz całość do smaku.
- Do smalcu, który pozostał spod boczku, dolej olej roślinny i rozgrzej je na średnim ogniu (dolej tyle oleju, aby było tłuszczy sporo, na głębokość 5 ÷ 6 mm).
- Nakładaj papkę ziemniaczaną na patelnię za pomocą łyżki i rozklepuj ją na placuszki o średnicy około 8 cm. Smaż przez około 3 min z każdej strony, aż będą brązowe. Po usmażeniu osuszaj papierowymi ręcznikami.
Życzę smacznego!
- Porady lub odstępstwa kulinarne:
- Placki spożywaj solo - są pyszne -, ale można polać je sosem mięsnym. Znam takich, którzy polewają śmietaną, sosem czosnkowym, keczupem etc.
- Jeżeli zamierzasz podać placki nieco później, możesz je przechować lub podgrzać w piekarniku rozgrzanym do temperatury 135°C. Najlepsze są jednak prosto z patelni.
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz