piątek, 5 lutego 2016

Nadziewane papryki po Meksykańsku

Kuchnia meksykańska
  1. Składniki:
    1. Mięso wołowe, zmielone  —  45 dag;
    2. Taco  —  1 uncja (około 28 g);
    3. Woda  —  ¾ szklanki;
    4. Chili w proszku  —  2 łyżeczki;
    5. Ryż, ugotowany  —  ½ szklanki;
    6. Sól  —  ¼ łyżeczki;
    7. Sól czosnkowa  —  ¼ łyżeczki;
    8. Czarny pieprz mielony  —  szczypta (⅛ łyżeczki);
    9. Sos pomidorowy*  —  23 ÷ 25 dag;
    10. Papryka czerwona, świeża  —  3 duże strąki;
    11. Ser Colby Jack**  —  sześć 2,5 cm kostek;
  1. Przygotowanie:
    1. Przygotuj: a) Naczynie do pieczenia potrawy o wymiarach 23 cm x 33 cm;  b) Przykrywany garnek z wkładką do gotowania na parze.

    2. Obsmaż mięso na patelni, na średnim ogniu przez około 8 ÷ 10 min. Wylej nadmiar tłuszczu. Dodaj taco, wodę, chili w proszku, ugotowany ryż, sól, sól czosnkową, czarny pieprz oraz ½ sosu pomidorowego i dokładnie wszystko wymieszaj. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień do minimum i gotuj na wolnym ogniu 20 minut. W między czasie przekrój papryki wzdłuż na pół, usuń łodygi, błony, rdzenie i nasiona.
    3. W rondlu umieścić wkładkę do gotowania na parze i wypełnij garnek wodą, aby sięgała tuż poniżej dolnej części wkładki. Możesz użyć wkładki cedzakowej, której foto przedstawiam w tym poście. Przykryj i na dużym ogniu doprowadź wodę do wrzenia. Powkładaj paprykę do wkładki i potrzymaj na parze, pod przykryciem 3 do 5 minut, aż trochę zmięknie (ma być taka półtwarda).
    4. Zmiękczone papryki przenieś do naczynia, które w kroku 1 przygotowałeś do pieczenia i wypełnij w ¾ nadzieniem mięsnym, wciśnij w środek mięsa po 1 kostce sera, na to wszystko wlej i rozsmaruj po 1 łyżce sosu pomidorowego. Przykryć naczynie pokrywką lub folią aluminiową.
    5. Rozgrzej piekarnik do 175°C.
      Przykryj naczynie i piec w rozgrzanym piekarniku około 25 do 30 min, aż papryka będzie miękka, a nadzienie gorące.
Życzę smacznego!

* Na upartego możesz zastosować przecier pomidorowy.
** Mozesz zastosować kostki jakiegokolwiek lekko pikantnego sera.
Colby-Jack lub Cojack – ser półtwardy produkowany z mleka krowiego z połączonych receptur serów Colby i Monterey Jack. Jest sprzedawany w kształcie półksiężyca, ma łagodny smak. Posiada błyszczący, marmurkowy pomarańczowo-biały kolor, jego stopień miękkości można porównać do mozzarelli. Ze względu na uniwersalny smak jest bardzo popularny w Stanach Zjednoczonych, gdzie stosuje się go do zapiekanek, sosów, zup, burrito i kanapek. Do sprzedaży trafia po krótkim leżakowaniu, jego smak i wygląd zależą od proporcji użytych serów Colby i Monterey Jack, posiada łagodny lub lekko pikantny, ale nie ostry smak.

Brak komentarzy: