- Przygotowanie:
- Przygotuj: a) Naczynie do pieczenia potrawy o wymiarach 23 cm x 33 cm; b) Przykrywany garnek z wkładką do gotowania na parze.
- Obsmaż mięso na patelni, na średnim ogniu przez około 8 ÷ 10 min. Wylej nadmiar tłuszczu. Dodaj taco, wodę, chili w proszku, ugotowany ryż, sól, sól czosnkową, czarny pieprz oraz ½ sosu pomidorowego i dokładnie wszystko wymieszaj. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień do minimum i gotuj na wolnym ogniu 20 minut. W między czasie przekrój papryki wzdłuż na pół, usuń łodygi, błony, rdzenie i nasiona.
- W rondlu umieścić wkładkę do gotowania na parze i wypełnij garnek wodą, aby sięgała tuż poniżej dolnej części wkładki. Możesz użyć wkładki cedzakowej, której foto przedstawiam w tym poście. Przykryj i na dużym ogniu doprowadź wodę do wrzenia. Powkładaj paprykę do wkładki i potrzymaj na parze, pod przykryciem 3 do 5 minut, aż trochę zmięknie (ma być taka półtwarda).
- Zmiękczone papryki przenieś do naczynia, które w kroku 1 przygotowałeś do pieczenia i wypełnij w ¾ nadzieniem mięsnym, wciśnij w środek mięsa po 1 kostce sera, na to wszystko wlej i rozsmaruj po 1 łyżce sosu pomidorowego. Przykryć naczynie pokrywką lub folią aluminiową.
- Rozgrzej piekarnik do 175°C.
Przykryj naczynie i piec w rozgrzanym piekarniku około 25 do 30 min, aż papryka będzie miękka, a nadzienie gorące.
Życzę smacznego!
* |
Na upartego możesz zastosować przecier pomidorowy. |
** |
Mozesz zastosować kostki jakiegokolwiek lekko pikantnego sera.
Colby-Jack lub Cojack – ser półtwardy produkowany z mleka krowiego z połączonych receptur serów Colby i Monterey Jack.
Jest sprzedawany w kształcie półksiężyca, ma łagodny smak. Posiada błyszczący, marmurkowy pomarańczowo-biały kolor, jego stopień miękkości można porównać do mozzarelli. Ze względu na uniwersalny smak jest bardzo popularny w Stanach Zjednoczonych, gdzie stosuje się go do zapiekanek, sosów, zup, burrito i kanapek. Do sprzedaży trafia po krótkim leżakowaniu, jego smak i wygląd zależą od proporcji użytych serów Colby i Monterey Jack, posiada łagodny lub lekko pikantny, ale nie ostry smak.
|
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz