sobota, 8 października 2016

Pizza Ziemniaczana

Z przepisów Babci Michaliny
  1. Składniki:
    1. Cebula dymka ze szczypiorem  —  1 pęczek;
    2. Mięso z kurczaka  —  30 dag;
    3. Ziemniaki  —  40 dag;
    4. Pomidory  —  25 dag;
    5. Mleko  —  ¼ l;
    6. Jajka  —  4 szt.;
    7. Ser Gouda (starty)  —  10 dag;
    8. Słodka mielona papryka  —  opcjonalnie;
    9. Sól i świeżo zmielony pieprz  —  opcjonalnie;
    10. Gałka muszkatołowa (starta)  —  szczypta;
    11. Tymianek i listki szałwii (świeże)  —  opcjonalnie;
    12. Tłuszcz do formy  —  opcjonalnie;

  1. Przygotowanie:
    1. Wypłucz cebulki i odetnij korzonki. Cebulki pokrój w krążki a szczypior na 12 ÷ 15 cm kawałki.
    2. Mięso umyj pod bieżącą, zimną wodą, osusz papierowymi ręcznikami i pokrój na paseczki lub kostkę. Oprósz pieprzem, solą i papryką.
    3. Roztrzep mleko z jajkami, dodaj starty ser i wymieszaj. Przypraw całość solą, gałką muszkatołową i papryką.
    4. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w cienkie plasterki.
    5. Pomidory umyj, usuń nasadę łodyżki i pokrój na kawałki.
    6. Natłuść odpowiedniej wielkości formę do zapiekanek. Ułóż w niej warstwę ziemniaków (ziemniaki układaj tak, aby na siebie zachodziły - jak dachówkę na dachu).
    7. Na ziemniakach ułóż pomidory, cebulki i mięso. Całość polej jajami roztrzepanymi z mlekiem.
    8. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C i piec przez około 40 ÷ 45 min. Na ostatnie 10 min przykryj pizze folią.
    9. Podawaj gorącą przybraną listkami tymianku i szałwi.
Życzę smacznego!

Brak komentarzy: