- Przygotowanie:
- Wypłucz cebulki i odetnij korzonki. Cebulki pokrój w krążki a szczypior na 12 ÷ 15 cm kawałki.
- Mięso umyj pod bieżącą, zimną wodą, osusz papierowymi ręcznikami i pokrój na paseczki lub kostkę. Oprósz pieprzem, solą i papryką.
- Roztrzep mleko z jajkami, dodaj starty ser i wymieszaj. Przypraw całość solą, gałką muszkatołową i papryką.
- Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w cienkie plasterki.
- Pomidory umyj, usuń nasadę łodyżki i pokrój na kawałki.
- Natłuść odpowiedniej wielkości formę do zapiekanek. Ułóż w niej warstwę ziemniaków (ziemniaki układaj tak, aby na siebie zachodziły - jak dachówkę na dachu).
- Na ziemniakach ułóż pomidory, cebulki i mięso. Całość polej jajami roztrzepanymi z mlekiem.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C i piec przez około 40 ÷ 45 min. Na ostatnie 10 min przykryj pizze folią.
- Podawaj gorącą przybraną listkami tymianku i szałwi.
Życzę smacznego! |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz