- Przygotowanie:
- Roztrzep mleko ze śmietaną, jajkami, mąką i szczypiorkiem. Dopraw solą i gałką muszkatołową.
- Obrane i umyte ziemniaki zetrzyj na tarce o dużych oczkach do masy mleczno-jajecznej. Wymieszaj.
- Żaroodporne foremki do sufletów natłuść wewnątrz, obsyp sezamem i delikatnie napełnij otrzymaną masą ziemniaczano-mleczno-jajeczną.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 175°C i piec około 30÷40 min.
- Po upieczeniu wyłóż suflety na talerze. Podawaj gorące z np. kleksem osolonej gęstej schłodzonej śmietany.
- Zamiast szczypiorku możesz użyć np czosnek, cebulkę dymkę, rzodkiewkę etc...
Życzę smacznego! |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz