niedziela, 9 października 2016

Suflety Ziemniaczane Ze Szczypiorkiem

Z przepisów Babci Michaliny
  1. Składniki na 4 suflety:
    1. Ziemniaki  —  50 dag;
    2. Mleko  —  100 ml;
    3. Śmietana  —  2÷3 łyżki;
    4. Mąka pełnoziarnista  —  2 łyżki;
    5. Jajka  —  2 szt.;
    6. Szczypiorek (drobno posiekany)  —  1 ÷ X łyżeczki ¹;
    7. Sezam  —  2 łyżki;
    8. Gałka muszkatołowa (starta)  —  1 szczypta;
    9. Sól  —  opcjonalnie;
    10. Tłuszcz do formy;
  1. ¹  - zamiast  jednej łyżeczki szczypiorku można dodać więcej. Rzecz gustu i smaku!

  1. Przygotowanie:
    1. Roztrzep mleko ze śmietaną, jajkami, mąką i szczypiorkiem. Dopraw solą i gałką muszkatołową.
    2. Obrane i umyte ziemniaki zetrzyj na tarce o dużych oczkach do masy mleczno-jajecznej. Wymieszaj.
    3. Żaroodporne foremki do sufletów natłuść wewnątrz, obsyp sezamem i delikatnie napełnij otrzymaną masą ziemniaczano-mleczno-jajeczną.
    4. Rozgrzej piekarnik do temperatury 175°C i piec około 30÷40 min.
    5. Po upieczeniu wyłóż suflety na talerze. Podawaj gorące z np. kleksem osolonej gęstej schłodzonej śmietany.
  1. Zamiast szczypiorku możesz użyć np czosnek, cebulkę dymkę, rzodkiewkę etc...
Życzę smacznego!

Brak komentarzy: