niedziela, 16 października 2016

Kofte z migdałami - klopsy z migdałami

Kuchnia arabska
Porcja dla 6 osób.
Przygotowanie 25 minut.
Pieczenie 45 minut.
Dzisiejszy przepis ma swój rodowód w krajach azjatyckich i afrykańskich. Są to klopsy (Tureckie köfte to po polsku klops), rodzaj mięsnego szaszłyku zrobionego z mielonego mięsa. Najczęściej kofte robi się z jagnięciny lub baraniny, rzadziej z wołowiny. Dodatkiem są aromatyczne przyprawy oraz zioła, które nie tylko podnoszą walory smakowe potrawy, ale także znakomicie wpływają na procesy trawienia.
Kofte, köfte, kofta jest niezwykle popularna w kuchni tureckiej, gdzie występuje w bardzo wielu rodzajach.
Podstawowa forma köfte to niewielki klopsik uformowany na kształt kuleczki. Sporządza się ją z mięsa z dodatkiem cebuli i/lub przypraw. Przed uformowaniem kuleczek, mięso może być zmieszane z ryżem, kaszą bulgur i jajkiem.
  1. Składniki na kofte z migdałami:
    1. mięso jagnięce lub wołowe - 1 kg;
    2. cebula, starta - 2 szt;
    3. jajka - 2 szt;
    4. migdały - 6 łyżek;
    5. masło klarowane - 3 łyżki;
    6. kolendra, drobno posiekana - 1 łyżka;
    7. cytryna - 1 szt;
    8. sól, pieprz - do smaku;
  1. Przygotowanie kofte z migdałami:
    1. Mięso zmiel trzy razy.
    2. Jajka roztrzep w misce, dodaj cebule, mięso, sól, pieprz i dobrze wymieszaj wyrabiając ręką przez 5 minut.
    3. Migdały sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i posiekaj.
    4. Z mięsa uformuj 6 płaskich prostokątów, posyp każdy posiekanymi migdałami. Zwiń prostokątne kawałki w roladę i uformuj na kształt krokietów.
    5. Wysmaruj brytfannę tłuszczem, ułóż na niej kofta, posmaruj stopionym masłem i pokrop kilkoma łyżkami wody.
    6. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C i piecz kofta przez 45 minut.
    7. Upieczone kofta przełóż na półmisek, posyp kolendrą i przybierz kawałkami cytryny. Podawaj z ryżem.
Życzę smacznego!

Brak komentarzy: