Kuchnia arabska | ||
Porcja dla 6 osób. Przygotowanie 25 minut. Pieczenie 45 minut. | Dzisiejszy przepis ma swój rodowód w krajach azjatyckich i afrykańskich. Są to klopsy (Tureckie köfte to po polsku klops), rodzaj mięsnego szaszłyku zrobionego z mielonego mięsa. Najczęściej kofte robi się z jagnięciny lub baraniny, rzadziej z wołowiny. Dodatkiem są aromatyczne przyprawy oraz zioła, które nie tylko podnoszą walory smakowe potrawy, ale także znakomicie wpływają na procesy trawienia. Kofte, köfte, kofta jest niezwykle popularna w kuchni tureckiej, gdzie występuje w bardzo wielu rodzajach. Podstawowa forma köfte to niewielki klopsik uformowany na kształt kuleczki. Sporządza się ją z mięsa z dodatkiem cebuli i/lub przypraw. Przed uformowaniem kuleczek, mięso może być zmieszane z ryżem, kaszą bulgur i jajkiem. | |
|
|
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz