piątek, 21 października 2016

Placki ziemniaczane z dynią

Z przepisów Babci Michaliny
  1. Składniki:
    1. Ziemniaki  —  1 kg;
    2. Dynia, miąższ  —  ⅓ ÷ ½ kg;
    3. Cebula  —  1 duża;
    4. Czosnek  —  2÷3 ząbki;
    5. Mąka  —  2 łyżki;
    6. Jajko  —  1 szt;
    7. Sól, pieprz  —  opcjonalnie (do smaku);
    8. Olej  —  opcjonalnie (do smażenia);
  1. Przygotowanie:
    1. Ziemniaki, cebulę i czosnek obierasz, myjesz i ucierasz na tarce o najmniejszych oczkach.
    2. Dynię ucierasz na największych oczkach.
    3. Dynię oraz ziemniaki mieszasz ze sobą wraz jajkiem i mąką. Przyprawiasz solą oraz pieprzem. Następnie dobrze mieszasz masę na jednolitą konsystencję.
    4. Rozgrzej patelnię do temperatury smażenia z niewielka ilością oleju.
    5. Łyżką nakładaj porcje ciasta, układając je na patelnię i formując placki.
    6. Po paru minutach obróć placek. Smaż na złoto z obu stron.
Życzę smacznego!

  1. Porady, informacje lub wariacje kulinarne:
    1. Po usmażeniu osączasz na papierowych ręcznikach. Podajesz gorące np. z kleksem gęstej śmietany, z gulaszem etc...
    2. Ucieranie ziemniaków na najmniejszej tarce to przepis Michaliny. Ja lubię ziemniaki ucierane na średniej tarce. Koniec z końcem wiadomo, że to rzecz gustu.
    3. Ja smażę w takiej ilości oleju, który sięga połowy grubości placka. A widziałem też sposób wrzucanych placków na głęboki tłuszcz - jak pączki.

Brak komentarzy: