- Przygotowanie:
- Ziemniaki, cebulę i czosnek obierasz, myjesz i ucierasz na tarce o najmniejszych oczkach.
- Dynię ucierasz na największych oczkach.
- Dynię oraz ziemniaki mieszasz ze sobą wraz jajkiem i mąką. Przyprawiasz solą oraz pieprzem. Następnie dobrze mieszasz masę na jednolitą konsystencję.
- Rozgrzej patelnię do temperatury smażenia z niewielka ilością oleju.
- Łyżką nakładaj porcje ciasta, układając je na patelnię i formując placki.
- Po paru minutach obróć placek. Smaż na złoto z obu stron.
Życzę smacznego!
- Porady, informacje lub wariacje kulinarne:
- Po usmażeniu osączasz na papierowych ręcznikach. Podajesz gorące np. z kleksem gęstej śmietany, z gulaszem etc...
- Ucieranie ziemniaków na najmniejszej tarce to przepis Michaliny. Ja lubię ziemniaki ucierane na średniej tarce. Koniec z końcem wiadomo, że to rzecz gustu.
- Ja smażę w takiej ilości oleju, który sięga połowy grubości placka. A widziałem też sposób wrzucanych placków na głęboki tłuszcz - jak pączki.
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz