- Przygotowanie - sposób pierwszy:
- Mięso dopraw solą, pieprzem i ugniatając dobrze wymieszaj. Odstaw na bok.
- Ziemniaki oraz cebulę obierz ze skórki, wypłucz i utrzyj na tarce o najmniejszych oczkach. Odsącz nadmiar soku, dodaj jajka, obydwie mąki, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz i dobrze wymieszaj na jednolitą masę.
- Podziel mięso na kawałki, które po rozklepaniu na cienkie placuszki będą mniejsze od placków ziemniaczanych.
- Rozgrzej patelnię do temperatury smażenia (około 150°C ÷ 160°C) z niewielka ilością oleju.
- Umieszczaj na patelni za pomocą łyżki porcje ciasta ziemniaczanego formując placki. Kawałki rozklepanego mięsa układaj na środku i przykrywaj taką samą ilością ciasta ziemniaczanego co położyłeś na spodzie. Rób to szybko, aby ciasta ziemniaczane się scaliły. Koniec z końcem, mięso ma się znaleźć w środku obu warstw uklepanego na placek ciasta ziemniaczanego.
- Smaż na złoto z obu stron.
- Przygotowanie - sposób drugi:
- Obraną cebulę ze skórki pokrój w drobną kosteczkę i podsmaż na maśle do zeszklenia na złoty kolor. Do zeszklonej cebuli dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek oraz mięso mielone i smaż na niewielkim ogniu. W trakcie smażenia mięso należy rozdrabniać, na możliwie jak najmniejsze kawałeczki. Na koniec smażenia dodaj sól, pieprz do smaku, dobrze wymieszaj i zdejmij z patelni odsączając nadmiar tłuszczu (im mniej tłuszczu zostanie w mięsie tym lepiej, gdyż później z tego powodu placki mogą się rozpadać).
- Obrane i wypłukane ziemniaki zetrzyj na tarce o najmniejszych oczkach. Dodaj obydwie mąki, jajka i wystudzone mięso. Całość dobrze wymieszaj na jednolitą masę.
- Na dobrze rozgrzany olej (około 150°C ÷ 160°C) nakładaj porcje ciasta, rozklepuj porcje na placuszki i smaż z obu stron na złoty kolor.
Życzę smacznego!
- Porady, informacje lub wariacje kulinarne:
- Po usmażeniu osączasz na papierowych ręcznikach. Podajesz gorące np. z kleksem gęstej śmietany.
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz