sobota, 22 października 2016

Placki ziemniaczane z mięsem mielonym

Z przepisów Babci Michaliny
  1. Składniki:
    1. Ziemniaki  —  1 kg;
    2. Mięso mielone  —  kg;
    3. Cebula  —  1 duża;
    4. Czosnek  —  2÷3 ząbki;
    5. Mąka pszenna  —  2 łyżki;
    6. Mąka ziemniaczana  —  1 łyżka;
    7. Jajka  —  2 szt;
    8. Śmietana 18%  —  150 ml;
    9. Sól, pieprz  —  opcjonalnie (do smaku);
    10. Olej  —  opcjonalnie (do smażenia);
    11. Masło (do drugiego sposobu przyrządzenia) —  10 dag;
  1. Przygotowanie - sposób pierwszy:
    1. Mięso dopraw solą, pieprzem i ugniatając dobrze wymieszaj. Odstaw na bok.
    2. Ziemniaki oraz cebulę obierz ze skórki, wypłucz i utrzyj na tarce o najmniejszych oczkach. Odsącz nadmiar soku, dodaj jajka, obydwie mąki, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz i dobrze wymieszaj na jednolitą masę.
    3. Podziel mięso na kawałki, które po rozklepaniu na cienkie placuszki będą mniejsze od placków ziemniaczanych.
    4. Rozgrzej patelnię do temperatury smażenia (około 150°C ÷ 160°C) z niewielka ilością oleju.
    5. Umieszczaj na patelni za pomocą łyżki porcje ciasta ziemniaczanego formując placki. Kawałki rozklepanego mięsa układaj na środku i przykrywaj taką samą ilością ciasta ziemniaczanego co położyłeś na spodzie. Rób to szybko, aby ciasta ziemniaczane się scaliły. Koniec z końcem, mięso ma się znaleźć w środku obu warstw uklepanego na placek ciasta ziemniaczanego.
    6. Smaż na złoto z obu stron.
  1. Przygotowanie - sposób drugi:
    1. Obraną cebulę ze skórki pokrój w drobną kosteczkę i podsmaż na maśle do zeszklenia na złoty kolor. Do zeszklonej cebuli dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek oraz mięso mielone i smaż na niewielkim ogniu. W trakcie smażenia mięso należy rozdrabniać, na możliwie jak najmniejsze kawałeczki. Na koniec smażenia dodaj sól, pieprz do smaku, dobrze wymieszaj i zdejmij z patelni odsączając nadmiar tłuszczu (im mniej tłuszczu zostanie w mięsie tym lepiej, gdyż później z tego powodu placki mogą się rozpadać).
    2. Obrane i wypłukane ziemniaki zetrzyj na tarce o najmniejszych oczkach. Dodaj obydwie mąki, jajka i wystudzone mięso. Całość dobrze wymieszaj na jednolitą masę.
    3. Na dobrze rozgrzany olej (około 150°C ÷ 160°C) nakładaj porcje ciasta, rozklepuj porcje na placuszki i smaż z obu stron na złoty kolor.
Życzę smacznego!

  1. Porady, informacje lub wariacje kulinarne:
    1. Po usmażeniu osączasz na papierowych ręcznikach. Podajesz gorące np. z kleksem gęstej śmietany.

Brak komentarzy: