- Przygotowanie:
- Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Odstaw na bok, niech czeka na swoją kolej.
- Obraną cebulę ze skórki pokrój w drobną kosteczkę i podsmaż na maśle do zeszklenia na złoty kolor. Do zeszklonej cebuli dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek oraz mięso mielone i smaż na niewielkim ogniu. W trakcie smażenia mięso należy rozdrabniać, na możliwie jak najmniejsze kawałeczki. Na koniec smażenia dodaj pietruszkę, sól i pieprz do smaku, dobrze wymieszaj i zdejmij z patelni odsączając nadmiar tłuszczu (im mniej tłuszczu zostanie w mięsie tym lepiej, gdyż później z tego powodu placki mogą się rozpadać).
- Obrane i wypłukane ziemniaki zetrzyj na tarce o najmniejszych oczkach. Dodaj obydwie mąki, jajka, starty ser i wystudzone mięso. Całość dobrze wymieszaj.
- Na dobrze rozgrzany olej nakładaj porcje ciasta, rozklepuj porcje na placuszki i smaż z obu stron na złoty kolor.
- Podawaj gorące z kleksem śmietany.
Życzę smacznego!
- Porady, informacje lub wariacje kulinarne:
- * Możesz zastosować każde mięso, które lubisz; wieprzowe, wieprzowo-wołowe, z indyka, kurczaka…
- ** Z powodzeniem można zastosować ser mozzarella, według wielu to najlepszy wybór, ale sprawdza się również ser żółty Gouda, ser Kaszkawał oraz ser Cheddar. Sery te, po podgrzaniu dobrze się topią i ciągną, wydobywając smak placka.
- Zamiast sera żółtego możesz zastosować ser Feta, który należy dokładnie osączyć z zalewy i rozdrobnić widelcem na małe kawałeczki.
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz