niedziela, 23 października 2016

Placki ziemniaczane z mięsem mielonym i żółtym serem

Z przepisów Babci Michaliny
Poniższy przepis przedstawia wzbogaconą wersję placków ziemniaczanych, które są smaczne, chrupiące i bardzo sycące.
  1. Składniki:
    1. Ziemniaki  —  1 kg;
    2. Mielone mięso*  —  50 dag;
    3. Ser żółty**  —  20 dag;
    4. Jajka  —  2 szt;
    5. Mąka pszenna  —  3 łyżki;
    6. Mąka ziemniaczana  —  1,5 łyżki;
    7. Cebula  —  1duża;
    8. Czosnek  —  2 ząbki;
    9. Nać pietruszki (drobno posiekana)  —  ½ pęczka;
    10. Masło  —  10 dag;
    11. Śmietana 18%  —  150 ml;
    12. Sól, pieprz  —  opcjonalnie;
    13. Olej  —  do smażenia placków;
  1. Przygotowanie:
    1. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Odstaw na bok, niech czeka na swoją kolej.
    2. Obraną cebulę ze skórki pokrój w drobną kosteczkę i podsmaż na maśle do zeszklenia na złoty kolor. Do zeszklonej cebuli dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek oraz mięso mielone i smaż na niewielkim ogniu. W trakcie smażenia mięso należy rozdrabniać, na możliwie jak najmniejsze kawałeczki. Na koniec smażenia dodaj pietruszkę, sól i pieprz do smaku, dobrze wymieszaj i zdejmij z patelni odsączając nadmiar tłuszczu (im mniej tłuszczu zostanie w mięsie tym lepiej, gdyż później z tego powodu placki mogą się rozpadać).
    3. Obrane i wypłukane ziemniaki zetrzyj na tarce o najmniejszych oczkach. Dodaj obydwie mąki, jajka, starty ser i wystudzone mięso. Całość dobrze wymieszaj.
    4. Na dobrze rozgrzany olej nakładaj porcje ciasta, rozklepuj porcje na placuszki i smaż z obu stron na złoty kolor.
    5. Podawaj gorące z kleksem śmietany.
Życzę smacznego!

  1. Porady, informacje lub wariacje kulinarne:
    1. * Możesz zastosować każde mięso, które lubisz; wieprzowe, wieprzowo-wołowe, z indyka, kurczaka…
    2. ** Z powodzeniem można zastosować ser mozzarella, według wielu to najlepszy wybór, ale sprawdza się również ser żółty Gouda, ser Kaszkawał oraz ser Cheddar. Sery te, po podgrzaniu dobrze się topią i ciągną, wydobywając smak placka.
    3. Zamiast sera żółtego możesz zastosować ser Feta, który należy dokładnie osączyć z zalewy i rozdrobnić widelcem na małe kawałeczki.
Wyślij do mnie list! ⇐ ⇐ ⇐ ⇐ ⇐

Brak komentarzy: