Kuchnia włoska | ||
Wśród różnych gatunków octu zdecydowanie najcenniejszy jest ciemnobrązowego koloru, aromatyczny ocet balsamiczny. Jest on ceniony na całym świecie za swój słodko-kwaśny smak. Produkowany z czerwonego wina w Modenie - miasto i gmina w północnych Włoszech. Pełnowartościowy ocet balsamiczny leżakuje w drewnianych beczkach od 15 do 50 lat - minimum 10 lat (tańszy), następnie przelewa się go do szklanych buteleczek i wysyła do sklepów. Stosowany jest jako przyprawa do sałatek, a także w przygotowywaniu sosów, czy syropów. W tym przepisie zobaczysz jak zrobić z niego syrop a następnie lukier balsamiczny, który wyśmienicie nadaje się do sałatek warzywnych, owoców, grzybów, dań z białego i czerwonego mięsa etc... |
Strony w Nagłówku
niedziela, 23 października 2016
Syrop i lukier balsamiczny
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz