niedziela, 23 października 2016

Syrop i lukier balsamiczny

Kuchnia włoska
Wśród różnych gatunków octu zdecydowanie najcenniejszy jest ciemnobrązowego koloru, aromatyczny ocet balsamiczny. Jest on ceniony na całym świecie za swój słodko-kwaśny smak. Produkowany z czerwonego wina w Modenie - miasto i gmina w północnych Włoszech. Pełnowartościowy ocet balsamiczny leżakuje w drewnianych beczkach od 15 do 50 lat - minimum 10 lat (tańszy), następnie przelewa się go do szklanych buteleczek i wysyła do sklepów. Stosowany jest jako przyprawa do sałatek, a także w przygotowywaniu sosów, czy syropów.
W tym przepisie zobaczysz jak zrobić z niego syrop a następnie lukier balsamiczny, który wyśmienicie nadaje się do sałatek warzywnych, owoców, grzybów, dań z białego i czerwonego mięsa etc...


  1. Składniki:
    1. Ocet balsamiczny  —  1 szklanka;
    2. Czerwone wino  —  1 kieliszek;
    3. Brązowy cukier (najlepiej trzcinowy)  —  3 ÷ 4 łyżki;

  1. Przygotowanie:
    1. W nie zbyt dużym garnku, umieszczamy wszystkie składniki i mieszając doprowadzamy do wrzenia.
    2. Następnie zmniejszamy płomień (zawartość ma sobie po prostu pykać) i ciągle mieszając gotujemy do czasu otrzymania konsystencji syropu.
    3. Przelewamy syrop do szklanego słoiczka i odstawiamy na kilka godzin - do ostygnięcia.
    4. Lukier wymaga dłuższego gotowania.
Życzę smacznego!

  1. Porady, informacje lub wariacje kulinarne:
    1. Syrop czy lukier, w szczelnych pojemnikach możemy przechowywać w lodówce przez 2 do 3 tygodni.

Brak komentarzy: