niedziela, 23 października 2016

Syrop z octu balsamicznego

Z przepisów Babci Michaliny
Prosty przepis na syrop z odparowanego octu balsamicznego. Wyśmienicie nadaje się do marynat, vinegretów, dressingów, owoców, mięs, ryb na zimno i sałatek.



  1. Składniki:
    1. Ocet balszamiczny  —  opcjonalnie;
Z rozmysłem nie podaję ilości octu balsamicznego, gdyż ilość jest dowolna w zależności od zapotrzebowania. Z 0,75 l octu otrzymasz 0,25 l syropu.


  1. Przygotowanie:
    1. Do garnka o grubym dnie wlej ocet balsamiczny i na małym ogniu gotuj, aż ocet zredukuje swą objętość do ilości płynu.
    2. Gdy ocet balsamiczny stanie się gęsty i bardziej słodki, przelej go do słoika i szczelnie zamknięty przechowuj w lodówce.
Życzę smacznego!

Brak komentarzy: