- Przygotowanie:
- Ośmiorniczki odsącz z zalewy.
- Cebulę obierz, posiekaj i przesmaż na łyżce oliwy na jasnozłoty kolor.
- Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
- Dodaj do octu szczyptę soli, szczyptę pieprzu, czosnek, zeszkloną cebulę, oliwę i zmiksuj całość blenderem na małych obrotach.
- Włóż do sosu ośmiorniczki i odstaw na kilka godzin do lodówki.
- Podawaj jako przystawkę.
|
- Przygotowanie:
- Wymieszaj miód z przecierem, octem, zmiażdżonym czosnkiem, solą, pieprzem i obtocz w tym sosie obrane krewetki.
- Upiecz je na grillu, smarując w czasie pieczenia marynatą.
Życzę smacznego!
- Porady, informacje lub wariacje kulinarne:
- ¹ 'Nduja - rodzaj bardzo ostrej włoskiej kiełbasy o miękkiej konsystencji przez co nadaje się także do smarowania na pieczywo.
- ² Sos Worcestershire (także sos Worcester) - sos o korzennym smaku i płynnej konsystencji, produkowany przez firmę "Lea & Perrins" w angielskim mieście Worcester. Klasyczny przepis na sos Worcestershire zakłada wykorzystanie octu słodowego (wytwarzanego z jęczmienia), octu spirytusowego, melasy, cukru, soli, anchois, wyciągu z owocu tamaryndowca, cebuli, czosnku, przypraw i dodatków. Sosy nieprodukowane przez firmę "Lea & Perrins", do których stosowana jest nazwa "sos Worcester" składać się mogą z octu, melasy, syropu kukurydzianego, wody, papryczek chilli, sosu sojowego, pieprzu, tamaryndowca, anchois, cebuli, szalotek, asafetydy, czosnku i goździków.
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz