wtorek, 22 grudnia 2015

Antipasti - przystawki po włosku

Kuchnia włoska
Antipasto (l. p.) znaczy dosłownie "przed posiłkiem" (z łacińskiego: ante - przed; pastus - posiłek). Antipasto pobudza apetyt i cieszy oko a w tradycyjnej antipasto znajdziemy wędliny, oliwki, peperoncini, grzyby, anchois, karczochy, różne sery (takie jak provolone lub mozzarella), marynowane mięso i warzywa w oleju lub occie - zawsze kolorowe danie, serwowane przed całą serią innych dań, ale może też być głównym daniem posiłku.
Zawartość składników w antipasto będzie się znacznie różnić w zależności od regionu, w którym kuchnia się znajduje. Jest całkiem prawdopodobne, że znajdziemy różne przetwory ryb morskich i tradycyjne mięsa peklowane jak salceson lub 'nduja¹ w południowych Włoszech, podczas gdy w północnych Włoszech będzie ona zawierać różne rodzaje wędlin i grzybów oraz, zwłaszcza w pobliżu jezior, przetwory z ryb słodkowodnych.
  1. Krewetki w sosie koktajlowym
    Składniki:
    1. Krewetki duże  —  24 szt.;
    2. Sałata  —  opcjonalnie;
  1. Składniki na sos koktajlowy:
    1. Majonez  —  200 ml;
    2. Ketchup  —  1 łyżka;
    3. Sos Worcester²  —  ½ łyżeczki;
    4. Koniak  —  1 łyżeczka;
    5. Biały pieprz  —  opcjonalnie;
    6. Sól  —  opcjonalnie;
  1. Przygotowanie:
    1. Dwa sposoby na krewetki:
      1. można zastosować gotowe krewetki w sosie własnym obrane z pancerzyków i odsączone z zalewy.
      2. ja proponuję rozgrzać masło na patelni, dodać krewetki i smażyć mieszając przez góra 3 minuty (przy dłuższym smażeniu krewetki zrobią się "gumowe"). Po usmażeniu osuszamy krewetki na papierowym ręczniku, obieramy z pancerzyków i po nacięciu zewnętrznej, górnej część krewetki wyciągamy delikatnie, czarną nitkę.
    2. Do majonezu dodaj ketchup, sos worcester, koniak oraz krewetki (4 sztuki zostaw do dekoracji). Wymieszaj przyprawiając solą i pieprzem, przelej do sosjerki i umieść całość w lodówce na minimum 30 minut.
  2. Sos podawaj jako przystawkę na liściach sałaty dekorując pozostawionymi krewetkami i plasterkami cytryny oraz ogórka.
  3. Można też zrobić sałatę w sosie koktajlowym z krewetkami. W tym celu płuczesz sałatę pod bieżącą zimną wodą, osuszasz, liście rwiesz na kawałki i delikatnie mieszasz je z połową sosu. Umieszczasz sałatę w czystej miseczce, polewasz resztą sosu. Na wierzch kładziesz pozostawione krewetki i podajesz np do krewetek, kurczaka, szawarmy (bliskowschodnia potrawa w postaci skrawków mięsa okrawanych z pionowego, obrotowego rożna)...
  1. Marynowane ośmiorniczki w sosie cebulowo-czosnkowym
    Składniki:
    1. Ośmiorniczki w zalewie (w sosie własnym)  —  400 g;
    2. Ocet winny  —  80 ml;
    3. Oliwa z oliwek  —  300 ml;
    4. Cebula  —  1 szt.;
    5. Czosnek  —  1 ząbek;
    6. sól, pieprz  —  do smaku;
  1. Przygotowanie:
    1. Ośmiorniczki odsącz z zalewy.
    2. Cebulę obierz, posiekaj i przesmaż na łyżce oliwy na jasnozłoty kolor.
    3. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
    4. Dodaj do octu szczyptę soli, szczyptę pieprzu, czosnek, zeszkloną cebulę, oliwę i zmiksuj całość blenderem na małych obrotach.
    5. Włóż do sosu ośmiorniczki i odstaw na kilka godzin do lodówki.
    6. Podawaj jako przystawkę.
  1. Mule zapiekane z czosnkiem
    Składniki:
    1. Mule  —  40 dag;
    2. Czosnek  —  4 ząbki;
    3. Oliwa z oliwek  —  100 ml;
    4. Bulion  —  1 litr;
    5. Pietruszka  —  1 pęczek;
    6. Sok z cytryny  —  opcjonalnie;
    7. Sól, pieprz  —  opcjonalnie;
  1. Przygotowanie:
    1. Oczyszczone mule ugotuj w bulionie.
    2. Z każdej oderwij jedną część skorupki.
    3. Czosnek obierz, zmiażdż i przesmaż z oliwą.
    4. Pietruszkę opłucz, posiekaj i dodaj do czosnku - wymieszaj.
    5. Na każdą mule nałóż odrobinę czosnku z pietruszką w oliwie.
    6. Zapiecz mule 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C.
    7. Dopraw solą, pieprzem i skrop sokiem z cytryny.
    8. Podawaj do konsumpcji jako przystawkę.
  1. Krewetki po wenecku
    Składniki:
    1. Krewetki, duże  —  40 dag;
    2. Przecier pomidorowy  —  4 łyżki;
    3. Ocet winny  —  2 łyżki;
    4. Czosnek  —  1 ząbek;
    5. Miód  —  4 łyżki;
    6. Sól, pieprz  —  do smaku;
  1. Przygotowanie:
    1. Wymieszaj miód z przecierem, octem, zmiażdżonym czosnkiem, solą, pieprzem i obtocz w tym sosie obrane krewetki.
    2. Upiecz je na grillu, smarując w czasie pieczenia marynatą.
Życzę smacznego!

  1. Porady, informacje lub wariacje kulinarne:
    1. ¹ 'Nduja - rodzaj bardzo ostrej włoskiej kiełbasy o miękkiej konsystencji przez co nadaje się także do smarowania na pieczywo.
    2. ² Sos Worcestershire (także sos Worcester) - sos o korzennym smaku i płynnej konsystencji, produkowany przez firmę "Lea & Perrins" w angielskim mieście Worcester. Klasyczny przepis na sos Worcestershire zakłada wykorzystanie octu słodowego (wytwarzanego z jęczmienia), octu spirytusowego, melasy, cukru, soli, anchois, wyciągu z owocu tamaryndowca, cebuli, czosnku, przypraw i dodatków. Sosy nieprodukowane przez firmę "Lea & Perrins", do których stosowana jest nazwa "sos Worcester" składać się mogą z octu, melasy, syropu kukurydzianego, wody, papryczek chilli, sosu sojowego, pieprzu, tamaryndowca, anchois, cebuli, szalotek, asafetydy, czosnku i goździków.

Brak komentarzy: