poniedziałek, 21 grudnia 2015

Łosoś pieczony z brokułami

Kuchnia norweska
  1. Składniki na sos biały:
    1. Cebula  —  1 łyżka;
    2. Masło  —  2 łyżki;
    3. Mąka  —  2 łyżki;
    4. Mleko  —  400 ml;
    5. sól, pieprz, papryka chili  —  opcjonalnie;
  1. Składniki do ryby z dodatkami:
    1. Filet z łososia, bez skóry  —  60 dag;
    2. Ziemniaki  —  30 dag;
    3. Brokuły  —  1 szt.;
    4. Ser, starty  —  65 g;
    5. Sól, pieprz  —  do smaku;
  1. Dodatki do gotowej potrawy:
    1. Chleb;
    2. Pomidorki cherry;
  1. Przygotowanie białego sosu:
    1. Drobno posiekaj cebulę i podsmaż na maśle na złoty kolor. Dodaj mąkę, mieszaj energicznie, po jakimś czasie wlej mleko, dopraw solą, pieprzem i odrobiną papryki chili.
    2. Wyłącz kuchenkę a sos przelej do sosjerki.
  1. Przygotowanie ryby z dodatkami:
    1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C;
    2. Ziemniaki obierz i podgotuj (na półtwardo) w całości w dobrze osolonej wodzie. Pokrój w plasterki. Wypłucz i podziel brokuły na różyczki, gotuj je przez około 1 minutę. Łososia pokrój na 5 cm plastry i posyp solą.
    3. W żaroodpornym, wysmarowanym masłem, naczyniu poukładaj ziemniaki, łososia, brokuły, dopraw solą, odrobiną pieprzu i piecz przez około 40 minut.
    4. Na 12 minut przed końcem pieczenia polej rybę białym sosem i posyp serem.
    5. Podawaj z chlebem i pomidorkami cherry.
Życzę smacznego!

Brak komentarzy: