- Składniki na sos biały:
- Cebula — 1 łyżka;
- Masło — 2 łyżki;
- Mąka — 2 łyżki;
- Mleko — 400 ml;
- sól, pieprz, papryka chili — opcjonalnie;
- Składniki do ryby z dodatkami:
- Filet z łososia, bez skóry — 60 dag;
- Ziemniaki — 30 dag;
- Brokuły — 1 szt.;
- Ser, starty — 65 g;
- Sól, pieprz — do smaku;
- Dodatki do gotowej potrawy:
- Chleb;
- Pomidorki cherry;
|
|
- Przygotowanie białego sosu:
- Drobno posiekaj cebulę i podsmaż na maśle na złoty kolor. Dodaj mąkę, mieszaj energicznie, po jakimś czasie wlej mleko, dopraw solą, pieprzem i odrobiną papryki chili.
- Wyłącz kuchenkę a sos przelej do sosjerki.
- Przygotowanie ryby z dodatkami:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C;
- Ziemniaki obierz i podgotuj (na półtwardo) w całości w dobrze osolonej wodzie. Pokrój w plasterki. Wypłucz i podziel brokuły na różyczki, gotuj je przez około 1 minutę. Łososia pokrój na 5 cm plastry i posyp solą.
- W żaroodpornym, wysmarowanym masłem, naczyniu poukładaj ziemniaki, łososia, brokuły, dopraw solą, odrobiną pieprzu i piecz przez około 40 minut.
- Na 12 minut przed końcem pieczenia polej rybę białym sosem i posyp serem.
- Podawaj z chlebem i pomidorkami cherry.
Życzę smacznego!
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz