poniedziałek, 21 grudnia 2015

Karp świąteczny nadziewany owocami

Kuchnia niemiecka
  • Składniki na 4 porcje:
    • Karp, sprawiony (tylko wnętrzności) - ok. 1,5 kg;
    • pomidory - 2 szt;
    • banany - 2 szt;
    • pomarańcz - 1 szt;
    • masło - 20 g;
    • 1 pęczek pietruszki;
    • imbir, mielony - 1 szczypta;
    • sok z cytryny - 1 wyciśnięcie;
    • sól, pieprz - po 1 szczypcie;
  • Składniki na sos:
    • 1 banan;
    • 1 błyskawiczny sos curry;
    • 2 łyżki bitej śmietany;
    • 250 ml wody;
    • 1 szczypta cukru;
  1. Przygotowanie:
    1. Karpia umyj, osusz, posyp w środku solą i pokrop sokiem z cytryny. Wsyp natkę pietruszki.
    2. Pomarańcz obierz i podziel na ćwiartki (usuń pestki), banana pokrój na plasterki. Pomidory obierz ze skórki, oddziel pestki i pokrój w kostki. Pomidory, pomarańcz i banany wymieszaj doprawiając pieprzem i mielonym imbirem. Wypełnij nimi jamę brzuszną ryby a otwór zepnij wykałaczkami.
    3. Włóż karpia do formy do pieczenia, polej stopionym masłem i piecz przez około 50 ÷ 60 min. w temperaturze 160 ÷ 180°C.
    4. Na 10 minut przed końcem pieczenia polej karpia sosem curry.
  1. Przygotowanie sosu:
    1. Zagotuj 250 mililitrów wody, dodaj błyskawiczny sos curry, gotuj mieszając przez 1 minutę i zdejmij z ognia.
    2. Dodaj banana, bitą śmietanę, cukier i zmiel przy pomocy blendera na jednolitą masę.
Podawaj gorącego, ozdobionego bananem i pomarańczą.
Życzę smacznego!

Brak komentarzy: