poniedziałek, 21 grudnia 2015

Karp świąteczny - pieczony

Kuchnia niemiecka
  • Składniki na 2 porcje:
    • Karp, gotowy do przyrządzania - około 1,5 kg;
    • ziemniaki (małe, nieobrane) - 10 szt;
    • olej - 1 łyżka;
    • sól, pieprz - po 1 szczypcie;
    • zielenina - 1 pęczek;
    • białe wytrawne wino - 150 ml;
    • sok z cytryny - 3 łyżki;
  • Składniki na pastę anchois:
    • masło - 100 g;
    • fileciki anchois odsączone z oliwy - 4 szt (może być więcej);
    • bułka tarta - 50 g;
  1. Przygotowanie:
    1. Ziemniaki dobrze umyj i gotuj w osolonej wodzie przez około 20 min. Mają być niedogotowane (na wpół twarde). Odcedź.
    2. Sprawionego karpia umyj, osusz, skrop sokiem z cytryny, owiń folią i włóż na jakiś czas do lodówki.
    3. Warzywa oczyść i pokrój w cienkie plasterki.
    4. Natrzyj karpia od wewnątrz intensywnie solą i pieprzem, ziemniaki włóż do jamy brzusznej. Umieść rybę w brytfannie, dodaj tłuszcz.
    5. Dolej wino, i włóż warzywa. Pieczesz pod przykryciem w piecu rozgrzanym do temperatury 180 ÷ 200°C, 55 ÷ 60 minut, co jakiś czas polewając sokiem i tłuszczem spod ryby.
    6. Gotową rybę umieść na półmisku, wokół poukładaj warzywa i ziemniaki, przystrój zieloną pietruszką. Postaw obok, jako dodatek, miseczkę z pastą anchois.
  1. Przygotowanie pasty anchois:
    1. Umieść w misce masło, bułkę tartą i drobno pokrojone fileciki anchois. Zagnieć widelcem składniki na jednolitą masę przyprawiając do smaku solą i pieprzem. Przechowuj w lodówce.
Życzę smacznego!

Brak komentarzy: