- Przygotowanie:
- Ziemniaki dobrze umyj i gotuj w osolonej wodzie przez około 20 min. Mają być niedogotowane (na wpół twarde). Odcedź.
- Sprawionego karpia umyj, osusz, skrop sokiem z cytryny, owiń folią i włóż na jakiś czas do lodówki.
- Warzywa oczyść i pokrój w cienkie plasterki.
- Natrzyj karpia od wewnątrz intensywnie solą i pieprzem, ziemniaki włóż do jamy brzusznej. Umieść rybę w brytfannie, dodaj tłuszcz.
- Dolej wino, i włóż warzywa. Pieczesz pod przykryciem w piecu rozgrzanym do temperatury 180 ÷ 200°C, 55 ÷ 60 minut, co jakiś czas polewając sokiem i tłuszczem spod ryby.
- Gotową rybę umieść na półmisku, wokół poukładaj warzywa i ziemniaki, przystrój zieloną pietruszką. Postaw obok, jako dodatek, miseczkę z pastą anchois.
- Przygotowanie pasty anchois:
- Umieść w misce masło, bułkę tartą i drobno pokrojone fileciki anchois. Zagnieć widelcem składniki na jednolitą masę przyprawiając do smaku solą i pieprzem. Przechowuj w lodówce.
Życzę smacznego! |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz