sobota, 19 grudnia 2015

Kacza zupa z klopsikami

Kacsaleves húsgombóccal - Kuchnia węgierska.
  • Składniki na zupę:
    • podroby kacze, skrzydła, szyje, korpusy (możesz podroby pominąć, chodzi o rosół) - 1,5 kg;
    • kalarepa, średnia - 1 szt;
    • seler, mały - 1 szt;
    • marchew - 4 szt;
    • pietruszka, mała - 1 szt;
    • cebula, mała - 1 szt;
    • ¼ niedużej kapusty włoskiej;
    • 1 ziemniak;
    • nać pietruszki - 1 pęczek;
    • 1 mała zielona papryka;
    • czarny pieprz, sól, kostki bulionowe do rosołu lub vegeta;
    • woda;
  • Składniki na klopsy:
    • zmielone mięso wieprzowe - 35 dag;
    • 1 mała cebula;
    • czosnek - 4 ÷ 5 ząbków;
    • cząber, suszony - 1 łyżeczka;
    • 1 jajko;
    • sól, pieprz - do smaku;
  1. Przygotowanie zupy:
    1. Mięso oczyść, umyj i zacznij gotować w zimnej wodzie. Kiedy się zagotuje, dokładnie zdejmij pianę.
      Marchew obierz i przekrój na połówki; seler, kalarepę obierz i pokrój na ćwiartki; ziemniaka, pietruszkę obierz; z cebuli ściągnij skórkę; z papryki usuń wnętrze pestkowe i pokrój ją na mniejsze kawałki; po opłukaniu umieść wszystkie warzywa w zupie, dopraw i pod przykrywką gotuj na małym ogniu przez około 2 ÷ 2,5 godziny.
    2. Ugotuj w międzyczasie makaron.
  1. Przygotowanie klopsów:
    1. Do mięsa mielonego dodaj drobno posiekaną cebulę, zmiażdżony czosnek, jajko i cząber. Przypraw, po czym masę dobrze wymieszaj. Uformuj klopsy i ugotuj w wodzie lekko osolonej.
    2. Klopsy wrzucaj na wrzątek.
  1.  
    1. Podawaj zupę z klopsami, ugotowanymi warzywami i makaronem posypane posiekaną pietruszką.
Życzę smacznego!

Brak komentarzy: