- Składniki na zupę:
- podroby kacze, skrzydła, szyje, korpusy (możesz podroby pominąć, chodzi o rosół) - 1,5 kg;
- kalarepa, średnia - 1 szt;
- seler, mały - 1 szt;
- marchew - 4 szt;
- pietruszka, mała - 1 szt;
- cebula, mała - 1 szt;
- ¼ niedużej kapusty włoskiej;
- 1 ziemniak;
- nać pietruszki - 1 pęczek;
- 1 mała zielona papryka;
- czarny pieprz, sól, kostki bulionowe do rosołu lub vegeta;
- woda;
- Składniki na klopsy:
- zmielone mięso wieprzowe - 35 dag;
- 1 mała cebula;
- czosnek - 4 ÷ 5 ząbków;
- cząber, suszony - 1 łyżeczka;
- 1 jajko;
- sól, pieprz - do smaku;
|
|
- Przygotowanie zupy:
- Mięso oczyść, umyj i zacznij gotować w zimnej wodzie. Kiedy się zagotuje, dokładnie zdejmij pianę.
Marchew obierz i przekrój na połówki; seler, kalarepę obierz i pokrój na ćwiartki; ziemniaka, pietruszkę obierz; z cebuli ściągnij skórkę; z papryki usuń wnętrze pestkowe i pokrój ją na mniejsze kawałki; po opłukaniu umieść wszystkie warzywa w zupie, dopraw i pod przykrywką gotuj na małym ogniu przez około 2 ÷ 2,5 godziny.
- Ugotuj w międzyczasie makaron.
- Przygotowanie klopsów:
- Do mięsa mielonego dodaj drobno posiekaną cebulę, zmiażdżony czosnek, jajko i cząber. Przypraw, po czym masę dobrze wymieszaj. Uformuj klopsy i ugotuj w wodzie lekko osolonej.
- Klopsy wrzucaj na wrzątek.
-
- Podawaj zupę z klopsami, ugotowanymi warzywami i makaronem posypane posiekaną pietruszką.
Życzę smacznego! |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz