sobota, 19 grudnia 2015

Karp zapiekany

Rácponty - Kuchnia węgierska.
  • Składniki:
    • karp - 1,2 kg;
    • cebula - 3 szt;
    • wędzony boczek lub słonina - 15 dag;
    • masło klarowane - 3 łyżki;
    • ugotowane ziemniaki - 80 dag;
    • zielona papryka - 4 strąki;
    • pomidory - 4 szt;
    • śmietana - 1,5 szklanki;
    • mąka - 1 łyżka;
    • sól, papryka, papryka chili;
  1. Przygotowanie:
    1. Spraw rybę, wypłucz, zdejmij filety, ponacinaj i naszpikuj plastrami boczku lub słoniny; posól i posyp papryką oraz papryką chili. Jak nie lubisz potraw na ostro, to chili pomiń.
    2. Żaroodporne, odpowiednio głębokie naczynie wysmaruj masłem klarowanym, wyłóż plastrami ugotowanych ziemniaków, na których umieść przygotowane filety z ryby.
    3. Na rybie połóż obrane ze skórki i pokrojone na plastry pomidory, oczyszczone z pestek i pokrojone strąki papryki. Polej rybę resztą masła.
    4. Piecz 40 min. w dobrze nagrzanym piekarniku, polewając w połowie pieczenia śmietaną pomieszaną z mąką.
Życzę smacznego!

Brak komentarzy: