sobota, 19 grudnia 2015

Ryba duszona w mleku

Mantokalakeytto - Kuchnia fińska.
  • Składniki:
    • filety z dorsza lub z morszczuka - 60 dag;
    • mleko - 1 szklanka;
    • masło - 6 dag;
    • nać posiekanej pietruszki - 1 łyżka;
    • sól - do smaku;
  1. Przygotowanie:
    1. Rybę pokrój na kawałki, posól, włóż do wysmarowanego masłem żaroodpornego naczynia i wstaw do rozgrzanego (180°C) piekarnika.
    2. Po kilku minutach wlej mleko i duś jeszcze około 25 min. pod przykryciem.
    3. Rybę ułóż na półmisku, polej stopionym masłem i posyp nacią pietruszki.
  1.  
    1. Podajesz z ziemniakami purée lub ryżem ugotowanym na sypko.
Życzę smacznego!

Brak komentarzy: