czwartek, 17 grudnia 2015

Kaczka bogato nadziewana

Gazdag töltött kacsa - Kuchnia węgierska.

  • 1. Kaczka - przepis na 3 kilogramową;
  • 2. Składniki na farsz:
    • podroby kaczki lub kurczaka - 25 dag;
    • grzyby - 20 dag (mogą być pieczarki);
    • mięsisty boczek wędzony - 15 dag;
    • jajka - 3 szt;
    • cebula - 2 szt;
    • czerstwe małe bułki - 2 szt;
    • mleko - 200 ml;
  • 3. Składniki na formę do pieczenia:
    • cebula - 2 szt;
    • czosnek - 4 ÷ 5 ząbków;
  • 4. Przyprawy do potrawy:
  1. Przygotowanie:
    1. Kaczkę oczyść i umyj w zimnej wodzie. Natrzyj solą i przyprawami wewnątrz i na zewnątrz.
    2. Ugotuj dwa jajka na twardo. Boczek, cebulę, podroby, grzyby i ugotowane jajka pokrój w drobną kostkę, natkę pietruszki posiekaj bardzo drobno. Bułki namocz w mleku, wyciśnij.
    3. Delikatnie zrumień na oleju cebulę, dodaj boczek i razem podsmaż. Następnie dodaj podroby, sól, pieprz, szczyptę majeranku i smaż dalej - nie przypal. Na koniec dołóż grzyby i duś na małym ogniu do momentu aż sok wyparuje. Zdejmij z ognia, ostudź i wymieszaj z natką pietruszki, odciśniętymi z mleka bułkami, jajkami posiekanymi i jednym jajkiem surowym.
    4. Wypełnij jamę brzuszną kaczki nadzieniem i zaszyj. Włóż kaczkę do gęsiarki, brytfanny lub naczynia żaroodpornego, dodaj obok 4 ÷ 5 ząbki czosnku i cebule przecięte na cztery części. Nie wkładaj tłuszczu, podlej wodą ok. 200 mi.
    5. Przykryj pokrywką, jeżeli pieczesz w brytfance nakryj kaczkę folią aluminiową i piecz przez 2 do 2,5 godziny. Na 30 ÷ 40 minut przed końcem usuń z folię lub zdejmij pokrywę i piecz dalej polewając co 5 min sosem z pod kaczki, aż pojawi się piękny kolor. Czas przyrządzania zależy od wielkości kaczki.
Życzę smacznego!
  • Przyprawa do kurczaka - Zrób to sam!
    • Skład:
      • 1,5 łyżki słodkiej papryki w proszku;
      • ½ łyżeczka czosnku granulowanego;
      • ½ łyżeczka suszonej cebuli;
      • ½ łyżeczka suszonej natki pietruszki;
      • ½ łyżeczka mielonej kurkumy;
      • ¼ łyżeczki mielonego imbiru;
      • ¼ łyżeczki chili mielonego (nie chcesz ostrej - pomiń);
      • ⅛ łyżeczki mielonego cynamonu;
      • ⅛ łyżeczki mielonego kuminu (kmin rzymski);
      • ⅛ łyżeczki mielonego pieprzu;
Wszystko wymieszaj.
Przyprawy przechowujemy szczelnie zamknięte, w nieprzeźroczystych pojemnikach, nie dłużej jak 9 miesięcy.
Przepis podpatrzony na blogu Malwiny i to ona jest jego autorką. Ja zmniejszyłem jedynie proporcje do konkretnej potrawy.

Brak komentarzy: