czwartek, 17 grudnia 2015

Pagacze ze skwarkami

Töpörtyűs pogácsa - Kuchnia węgierska.
  • Składniki:
    • mąka - 65 dag;
    • jajka 2 szt;
    • drożdże - 25 g;
    • białe wino wytrawne - ok. 1 szklanka;
    • skwarki - 200 g;
    • kopiata łyżka smalcu;
    • sól - do smaku;
  1. Przygotowanie:
    1. Drożdże pokrusz do miseczki, dodaj 50 g mąki oraz trochę letniej wody. Pozostaw w cieple aby wyrosły.
    2. Zrób ze słoniny dobrze zrumienione skwarki, ma ich być 200 g bez smalcu. Smalec sobie wykorzystasz do innej potrawy, tu potrzebujesz tylko jedną kopiatą łyżkę.
    3. Przepuść skwarki przez maszynkę do mięsa i wymieszaj ze smalcem.
    4. Z mąki, zaczynu drożdżowego, żółtek, otrzymanego smalcu ze skwarkami, soli i wina wyrób gładkie ciasto i pozostaw do wyrośnięcia.
    5. Ciasto rozwałkuj na grubość 2 cm, złóż w kopertę i wstaw na 20 minut do lodówki.
    6. Ciasto wyjmij z lodówki, rozwałkuj na grubość 2 cm, złóż w kopertę i znowu wsadź do lodówki na 20 min. Tak masz postąpić 3 razy.
    7. W etapie końcowym rozwałkuj ciasto na grubość 2 cm i szklanką wytnij krążki. Możesz to zrobić inną formą - serduszka, kwadraty, prostokąty - byle były o tych samych wymiarach.
    8. Na każdym krążku zrobić nożem kratkę, położyć na blasze, na której będą pieczone. Pozostaw na godzinę przykryte lnianą ściereczką w ciepłym miejscu.
    9. Przed włożeniem do rozgrzanego piekarnika posmaruj "Pagacze" białkiem.
    10. Piec w silnie ogrzanym piekarniku. Podawaj do spożycia gorące.
Życzę smacznego!

Brak komentarzy: