- Przygotowanie:
- Drożdże pokrusz do miseczki, dodaj 50 g mąki oraz trochę letniej wody. Pozostaw w cieple aby wyrosły.
- Zrób ze słoniny dobrze zrumienione skwarki, ma ich być 200 g bez smalcu. Smalec sobie wykorzystasz do innej potrawy, tu potrzebujesz tylko jedną kopiatą łyżkę.
- Przepuść skwarki przez maszynkę do mięsa i wymieszaj ze smalcem.
- Z mąki, zaczynu drożdżowego, żółtek, otrzymanego smalcu ze skwarkami, soli i wina wyrób gładkie ciasto i pozostaw do wyrośnięcia.
- Ciasto rozwałkuj na grubość 2 cm, złóż w kopertę i wstaw na 20 minut do lodówki.
- Ciasto wyjmij z lodówki, rozwałkuj na grubość 2 cm, złóż w kopertę i znowu wsadź do lodówki na 20 min. Tak masz postąpić 3 razy.
- W etapie końcowym rozwałkuj ciasto na grubość 2 cm i szklanką wytnij krążki. Możesz to zrobić inną formą - serduszka, kwadraty, prostokąty - byle były o tych samych wymiarach.
- Na każdym krążku zrobić nożem kratkę, położyć na blasze, na której będą pieczone. Pozostaw na godzinę przykryte lnianą ściereczką w ciepłym miejscu.
- Przed włożeniem do rozgrzanego piekarnika posmaruj "Pagacze" białkiem.
- Piec w silnie ogrzanym piekarniku. Podawaj do spożycia gorące.
Życzę smacznego! |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz