czwartek, 17 grudnia 2015

Twarogowe knedle - pierogi

Túrógombóc - Kuchnia węgierska.
  • Składniki na pierogi:
    • biały ser półtłusty - 550 g;
    • kasza manna - 120 g ;
    • żółtka z 3 jaj;
    • białka z 3 jaj;
    • kawałek skórki z cytryny;
    • 1 szczypta soli;
    • mąka - 3 dag;
  • Składniki na dekorację:
    • śmietana 20% - 200 ml;
    • bułka tarta (grubo mielona) - 100 g;
    • cukier puder - 10 łyżeczek;
  1. Przygotowanie:
    1. Przepuść ser przez maszynkę do mięsa, dodaj do niego kaszę mannę, żółtka, startą skórkę z cytryny i szczyptę soli. Dobrze wymieszaj, przykryj folią i odstaw na dwie godziny, aby zmiękła kasza manna.
    2. W miedzy czasie wysyp bułkę tartą na suchą patelnię z grubym dnem i na dużym ogniu ciągle mieszając zrumień ją na ładny brąz.
    3. Po 2 godzinach ubij sztywną pianę z białek i dodając małe dawki, delikatnie wymieszaj z twarogiem. Dobrze wymieszaną masę włóż do lodówki na 1 ÷ 2 godzin!
    4. Garnek z lekko osoloną wodą doprowadź do wrzenia i wyreguluj płomień, aby woda w nim delikatnie sobie pykała. Mokrymi rękoma formuj z masy kulki i umieszczaj je we wrzącej wodzie.

    5. Gdy kluski wypłyną na powierzchnię wody, gotuj je jeszcze przez około 5 minut. (Pierwszą spróbuj, aby upewnić się czy dobrze ugotowana). Gotowe knedle obtocz w przygotowanej bułce tartej.
    6. Dla dekoracji na każdym knedlu połóż pół łyżeczki śmietany. Możesz, jak lubisz na słodko posypać cukrem pudrem.
Życzę smacznego!

Brak komentarzy: