- Przygotowanie:
- Przepuść ser przez maszynkę do mięsa, dodaj do niego kaszę mannę, żółtka, startą skórkę z cytryny i szczyptę soli. Dobrze wymieszaj, przykryj folią i odstaw na dwie godziny, aby zmiękła kasza manna.
- W miedzy czasie wysyp bułkę tartą na suchą patelnię z grubym dnem i na dużym ogniu ciągle mieszając zrumień ją na ładny brąz.
- Po 2 godzinach ubij sztywną pianę z białek i dodając małe dawki, delikatnie wymieszaj z twarogiem. Dobrze wymieszaną masę włóż do lodówki na 1 ÷ 2 godzin!
- Garnek z lekko osoloną wodą doprowadź do wrzenia i wyreguluj płomień, aby woda w nim delikatnie sobie pykała. Mokrymi rękoma formuj z masy kulki i umieszczaj je we wrzącej wodzie.
- Gdy kluski wypłyną na powierzchnię wody, gotuj je jeszcze przez około 5 minut. (Pierwszą spróbuj, aby upewnić się czy dobrze ugotowana). Gotowe knedle obtocz w przygotowanej bułce tartej.
- Dla dekoracji na każdym knedlu połóż pół łyżeczki śmietany. Możesz, jak lubisz na słodko posypać cukrem pudrem.
Życzę smacznego! |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz