środa, 16 grudnia 2015

Smażony ser

Smažený sýr - Kuchnia czeska.
Danie dla 4 osób.
  1. Składniki:
    1. ser żółty - 50 ÷ 70 dag (4 plastry);
    2. jajka - 2 szt;
    3. mąka - opcjonalnie;
    4. bułka tarta - opcjonalnie;
  1. Przygotowanie:
    1. Każdy kawałek po kolei obtocz w mące, wytaplaj w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej.
    2. Smaż najlepiej na głębokim tłuszczu, krótko, do zeszklenia się panierki. Możesz też smażyć na gorącej patelni w tłuszczu rozgrzanym do temperatury 150 ÷ 180°C - jak kotlety schabowe. Ser w środku ma być rozwolniony, ale nie może zmieniać pierwotnego kształtu a zewnętrzna warstwa po usmażeniu ma być chrupiąca.
    3. Spożywaj bezpośrednio po usmażeniu, dla tego inne składniki musisz mieć przygotowane przed smażeniem sera.
    4. Podawaj np. z frytkami, z warzywami, sałatkami, z dodatkiem sosu tatarskiego.
Życzę smacznego!

Brak komentarzy: